Uutiset

Tupakkatuotteet ja suuLiitto esittää nikotiinipitoisuuden puolittamista

17.5.2024Heli Mikkola

Hammaslääkäriliitto esittää nikotiinipussien nikotiinipitoisuuden enimmäisrajaksi 8 milligrammaa grammassa tuotetta. Tämä puolittaisi tupakkalain muutosesityksessä olevan 16,6 mg:n enimmäisrajan. Myrkytystietokeskus ja THL ovat liiton kanssa samoilla linjoilla.

Liitto otti asiaan kantaa tupakkalain muuttamista koskevaan lakiesitykseen toukokuussa jättämässään lausunnossa.

Myös makuaineiden kohdalla pitäisi liiton mukaan olla johdonmukainen ja kieltää nikotiinipussien kaikki makuaineet, kuten on jo tehty muissakin tupakkatuotteissa. Liitto toteaa, että myös mentoli ja minttu ovat makuaineita, jotka voivat houkutella myös lapsia ja nuoria nikotiinipussien käyttäjiksi.

Lausunnossaan Hammaslääkäriliitto esittää nikotiinipussien käytön ja hallussapidon ikärajan nostamista 20 ikävuoteen ja toteaa, että myös pussien markkinointiin verkossa tulisi puuttua. Liitto pitää valitettavana, että nikotiinipussit otettiin vähittäismyyntiin tupakkalain uudistamisen ollessa kesken.

– Merkittävälle määrälle lapsia ja nuoria ehtii kehittyä nikotiiniriippuvuus ennen kuin ehdotettu laki tulee voimaan, liitosta huomautetaan.

Liitto suosittaa myös, että nikotiinipussien kieltämistä kokonaan harkittaisiin Suomessa. Esimerkiksi Saksassa nikotiinipussit on määritelty elintarvikkeiksi, joiden myynti on nikotiinin takia kielletty

Lue myös
Etsitkö näitä?