Uutiset

TyöelämäLiikkuvat palvelut – hyvinvointialueiden pelastus?

14.6.2024Juha Korhonen
- Liikkuvassa yksikössä työskentely on persoonajuttu. Pitää olla valmiutta testata jotain uutta, Samu Verhola pohtii. (Kuva: Juha Korhonen)

Hyvinvointialueiden etsiessä säästökeinoja liikkuvat palvelut nousevat toistuvasti esille yhtenä ratkaisukeinona. Esimerkiksi Kanta-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvan Tammelan kunnan oma terveysasema on lopetettavien listalla, ja liikkuva vastaanotto täydentää alueen palveluverkostoa.

Hyvinvointialue on vuokrannut Ruisluodon palvelukeskuksen pihalle pysäköidyn vaunun palveluna Dentson-nimiseltä yritykseltä. Yrityksellä on tällä hetkellä neljä vaunua, joista kolme on eri hyvinvointialueilla ja yksi esittelykäytössä.

Mutta millaista kontissa on työskennellä hammaslääkärinä?

Vaunussa juuri työnsä aloittaneen HLK Samu Verholan työkokemus Suukossa on vasta vajaan kahden päivän mittainen, mutta päällimmäinen mielikuva on hyvin myönteinen.

– Tästä huomaa, että hammaslääkäri on suunnitellut vaunua hammaslääkäreille. Ei ole tullut fiilistä, ettei täällä voisi tehdä jotain toimenpiteitä tai mahtuisi tekemään töitä.

Päällisin puolin vaunuun rakennettu hoitohuone näyttää hyvin lähelle samalta kuin mikä tahansa vastaanotto. Kovin paljon ylimääräistä tilaa ei ole, mutta sitä on riittävästi.

Hoitoyksikkö on muuten samanlainen kuin tavallisilla vastaanotoilla, mutta juoksevaa vettä ei ole, vaan käytössä on vesipullot. Myös digitaalinen kuvantaminen onnistuu vaunussa.
Dentsonin tuotejohtaja, HLL Timo Vänttinen toteaa, että vaunu on suunniteltu nimenomaan suun terveydenhoitoa varten.

– Siitä on lähdetty, että hoitoyksikössä ei ole tehty hammaslääkärin näkökulmasta kompromisseja ergonomian, aseptiikan tai työnkuvan kannalta.

Vaunu tuodaan valmiiksi sovitulle paikalle, eli hoitohenkilökunnan ei tarvitse itse liikutella sitä. Kun virrat on laitettu päälle, kaikki on käytännössä valmista töiden aloittamiseksi.

Verholan työpari Hannamaria Jusslin on työskennellyt vaunussa jo useamman kuukauden.

– En kaipaa terveyskeskuksesta mitään. Ainoa mikä täältä puuttuu, on vessa. Tuleepahan pakollinen jumppa samalla käydä ulkona.

Onneksi niin palvelutaloilla kuin kouluilla on aina wc-tilat tarjolla.

Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 6-7/2024.

Lue myös
Etsitkö näitä?