Uutiset

TietojärjestelmätKyberhyökkäys osui Säkylän suun terveydenhuoltoon

27.1.2023Juha Korhonen

Säkylän kunta joutui joulukuussa kyberhyökkäyksen uhriksi. Teolla oli merkittävästi vaikutusta erityisesti suun terveydenhuollon palveluihin. Tietojärjestelmistä katosi potilaiden ajanvaraustietoja, joten lähes kaikki potilasajat piti siirtää yli kuukauden ajalta joulu- ja tammikuussa.

– Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat on kuitenkin hoidettu sekä heidät, joiden hoitoa ei ole voitu lykätä. Myös lapsia on hoidettu, Satakunnan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon vastuualuejohtaja Katja Lepistö kertoo.

Joulu-tammikuussa uusia potilasaikoja annettiin Säkylässä vain harvakseltaan, jotta ei tulisi kaksoisvarauksia ja kaikki ajan saaneet pystyttäisiin hoitamaan. Kyberhyökkäyksen myötä Säkylä on ottanut suun terveydenhuollossa käyttöön korvaavan tietojärjestelmän.

– Onneksi Säkylässä on pystytty antamaan kiireettömiä vastaanottoaikoja muutaman viikon päähän, joten vapaita aikoja on varmasti jo maaliskuussa, eikä kaksoisvarauksia liene runsaasti.

Hammaslääkärien työhön kyberhyökkäys vaikutti siten, että potilaita on voitu hoitaa vähemmän. Säkylän hoitolassa yksi hammaslääkäri on ollut arvioimassa siirrettävien potilaiden hammaslääketieteellisen hoidon kiireellisyyden tarvetta, ja kaksi hammaslääkäriä on työskennellyt toisessa hoitolassa.

Säkylän kunnan mukaan tiedossa ei ole, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietoja olisi vuotanut ulkopuolisille. Poliisi tutkii tapahtunutta yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Etsitkö näitä?