Ihmiset

Oma järjestöJälleennäkeminen aalloilla

9.5.2022Tea Tammi
ryhmakuva_risteily_web
Keskustelu kävi kiivaana, kun luottamusmiehet tapasivat pitkästä aikaa. (Kuva: Tea Tammi)

Tunnelma oli odottava ja innostunut, kun 134 luottamusmiestä eri puolilta Suomea tapasi kasvokkain pitkän korona-tauon jälkeen Lääkäriliittojen neuvottelujärjestön ajankohtaisilla luottamusmiespäivillä.

Varaluottamusmiehenä Kirkkonummella toimivan hammaslääkäri Anna Aintilan mukaan risteily on vuoden kohokohta. Luottamusmiesuraa on takana jo yli kymmenen vuotta, mutta silti risteilyä aina odottaa.

– Tuntuu tosi kivalta tavata muita ja vaihtaa kuulumisia. Itsekin saa ideoita ja innostuu tästä tehtävästä taas ihan eri tavalla, kun tapaa näin kasvotusten.

Aintila pitää hyvänä myös sitä, että mukana on uusia nuoria kasvoja, sillä risteily on heille hyvä paikka verkostoitua. Lisäksi lääkärien ja eläinlääkärien mukanaolo tuo leveämpää perspektiiviä.

Siun soten varapääluottamusmies Hanna Asikainen edustaa tuoreempaa luottamusmieskaartia. Tammikuussa roolissaan aloittanut Asikainen oli risteilyllä ensi kertaa.

– Ihana nähdä ylipäätään kasvotusten muita luottamusmiehiä ja kuulla miten erilaisia ajatuksia ja käytäntöjäkin on eri puolilla, Asikainen kertoo.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lääkäriluottamusmies Miika Värri kuvaa risteilyä hauskaksi tapahtumaksi, jota on kaivattu. Koulutuspäivät ovat yhteiset isolle joukolle, ja uusista tuttavuuksista ja näkökulmista on hyötyä monessakin asiassa.

– Joskus se pyörä on keksitty jo jossakin muualla, niin ei tarvitse keksiä sitä aina uudelleen, Värri tuumaa.

 

Hyvinvointialueet puhututtivat

Sote-uudistus ja hyvinvointialueet olivat koulutuspäivien kuuma puheenaihe. Virallisessa ohjelmassa kuultiin sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kari Hakarin tilannekatsaus hyvinvointialueiden valmistelusta. Kuntaliiton johtava lakimies Johanna Sorvettula puolestaan pureutui esityksessään hyvinvointialueiden itsehallintoon sekä järjestämisvastuukysymyksiin.

Aintila toimii aluevaltuutettuna Länsi-Uudellamaalla ja on nähnyt hyvinvointialueen valmistelut lähietäisyydeltä.

– Tilanne näyttää huolestuttavalta etenkin ICT-asioiden suhteen. Kiire on, mutta meiltä löytyy kuitenkin halu saada kaikki valmiiksi aikataulussa.

Värrin mukaan myös Keski-Suomen alueella on kiireen tuntua. Avoimia asioita sekä niihin liittyviä huolenaiheita on paljon, vaikka isompia rakenteita onkin jo saatu lyötyä lukkoon.

Siun sotessa tilanne on erilainen.

– Meillähän siirtyvät nämä meidän yksikkömme ja alue sellaisenaan, eikä mukaan tule uusia toimijoita. Sinänsä on aika rauhallista, kun henkilöstö kokee, ettei muutoksia ole juuri tulossa, toteaa Asikainen.

Koulutuspäivillä kuultiin myös professori Minna Huotilaisen kiehtova esitys aivojen terveydestä lääkärin työssä. Hän painotti ravinnon, liikunnan sekä unen merkitystä ja herätti kuulijoita tarkastelemaan myös lisääntyvän teknologian sekä muuttuvien työympäristöjen vaikutuksia työn luonteeseen. Olennainen osa koulutuspäiviä olivat lisäksi Lääkäriliiton lakimiesten katsaukset ajankohtaisiin lakiseikkoihin, kuten perhevapaauudistukseen sekä liikkeen luovutukseen.

 

Kasvokkain kohtaamiset etusijalla

Asikainen ja Värri korostivat lähitapahtumien suomaa sosiaalista antia. Virtuaalisiin kokouksiin ja tilaisuuksiin on toki helppo osallistua, ja ne ovat hyviä tiedonjakokanavia. Kasvokkaisissa kohtaamisissa on kuitenkin mittaamatonta hyötyä, jota ei saa paperille kirjattua. Virallisen ohjelman ulkopuolella verkostoidutaan ja vaihdetaan kuulumisia, jolloin uutta tietoa tulee yllättävän paljon.

Toki virtuaalisista tilaisuuksistakin voi ottaa kaiken irti, kuten Aintila ystävineen on huomannut.

– Olemme tehneet ruokaa kotona ja osallistuneet virtuaalikokouksiin yhdessä. Siinä mielessä meillä on ollut kivaa.

Joka tapauksessa perinteeksi muodostunut luottamusmiesristeily on ansainnut paikkansa luottamusmiesten kalentereissa.

– Tässä on nyt vähän tätä risteilyvelkaa, kun pari vuotta on ollut taukoa. Voisi siksi järjestää jo syksyllä toisen risteilyn – toivottavasti ensi vuonna sitten viimeistään, Värri virnistää.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?