Uutiset

TiedeuutinenHopea-diamiinifluoridi pysäyttää tehokkaasti lasten dentiinikarieksen

8.12.2023Annika Nissinen

Tutkimusten mukaan hopea-diamiinifluoridi (Silver diamine fluoride, SDF) pysäyttää jopa ­80 % maitohampaiden dentiinikarieksesta. Käyttöä maitohammaskarieksen hoidossa puoltavat kudoksen säästyminen, tehokkuus ja helppokäyttöisyys.

SDF-hoito kuuluu minimaalisesti invasiivisiin hoitoihin, joiden avulla pystytään säästämään hammaskudosta ja hoitamaan myös huonosti kooperoivia lapsia. SDF soveltuu nimenomaan dentiinikarieksen hoitoon, kiillekarieksen hoidossa suosituksena on käyttää natriumfluoridia. Tutkimusten mukaan SDF voi vähentää myös molaari-inkisiivi-hypomineralisaatio (MIH) -hampaiden vihlontaa.

SDF-liuos on turvallinen ja helppo asettaa hampaan pinnalle. Aine toimii tutkimusten mukaan parhaiten vapailla pinnoilla perustuen niiden helpompaan puhdistukseen myös kotona.

– Approksimaalivälikariekset ovat haastavampia pitää puhtaana, minkä takia pelkkä SDF-liuos ei ole yhtä tehokas pysäyttämään kariesta näissä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sitä myös approksimaaliväleihin etenkin, jos potilaan kooperaation puolesta ei ole mahdollisuutta muihin toimenpiteisiin, sanoo lasten hammashoitoon erikoistuva Laura Fröjdö.

Selkeä negatiivinen ominaisuus on kariesleesioiden värjäytyminen tummiksi käsittelyn jälkeen. Tämä on tärkeä informoida vanhemmille jo etukäteen. Lisäksi aineen maku on metallinen, ja emäksisyyteen liittyy ohimenevän limakalvoärsytyksen riski. Potilaille, joilla on pulpakaries, hopea-allergia tai haavaumia limakalvoilla, SDF ei sovellu.

SDF:ää suositellaan käytettäväksi maitohammaskarieksen hoidossa 38-prosenttisena kuuden kuukauden välein. Aineen vaikutus perustuu hopea­ionien antibakteerisuuteen ja fluoridin remineralisointikykyyn.

– SDF:ssä on jopa tuplasti enemmän fluoridia kuin perinteisessä fluorilakassa, kertoo Fröjdö.

Hoito ei poissulje muita hoitoja, ja muun muassa päälle paikkaus on mahdollista. Paikkausmateriaaleina toimivat hyvin lasi-ionomeerit ja yhdistelmämuovit, mutta itse-etsaavia sidosaineita ei suositella käytettäväksi paikkauksen yhteydessä.

– Tutkimusten mukaan SDF ei vaikuta sidoksen lujuuteen, jos hampaan pinta huuhdellaan vedellä SDF:n applikoinnin jälkeen. Ilman huuhtelua hopeaionit saattavat sakkaantua hampaan pinnalle ja täten heikentää sidoslujuutta, tarkentaa Fröjdö.

SDF on vasta rantautumassa osaksi suomalaista lasten hammashoitoa, vaikka se on ollut jo pitkään käytössä Aasiassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa sekä iäkkäiden juurikarieksen että lasten dentiinikarieksen hoidossa. Maailman terveysjärjestö WHO nosti SDF:n suosituksiinsa 2021, ja myös European Academy of Paediatric Dentistry (EAPD) suosittelee käyttöä suuren kariesriskin potilaille. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa SDF mainitaan iäkkäiden juurikarieksen hoidossa, mutta ei vielä maitohammaskarieksen kohdalla.

Lähde: Erikoistuva hammaslääkäri Laura Fröjdön luento Hopea-diamiinifluoridi lasten hammashoidossa. Hammaslääkäripäivät 10.11.2023.

Lue myös
Etsitkö näitä?