Uutiset

KoulutusErikoistumiseen tarvitaan lisää koulutuspaikkoja

16.9.2022Heli Mikkola

Helsingin yliopiston erikoishammaslääkärikoulutuksen vastuuhenkilöt vetoavat uusiin hyvinvointialueisiin ja koulutusyksikköihin koulutuspaikkojen ja kouluttajien virkojen lisäämiseksi. Määriä pitäisi lisätä vastaamaan kansallisen selvityksen osoittamaa tarvetta.

HYKSin erityisvastuualueelle suunnatussa vetoomuksessa muistutetaan, että noin puolet erikoishammaslääkärikoulutuksesta tapahtuu yliopistosairaalan ulkopuolella. Tämän takia koulutuspaikkoja ja kouluttajia tarvitaan myös keskussairaaloihin ja perusterveydenhuollon koulutusyksikköihin. Jollei paikkoja saada lisää, yliopistot eivät voi myöntää koulutusoikeuksia.

Vuoden 2016 koulutustarpeen arviossa tavoitteena oli noin 40 erikoishammaslääkärin valmistuminen vuosittain. Tähän on päästy edellisten kymmenen vuoden aikana vain pari kertaa.

Nykyinen tai nykykoulutusmäärillä saavutettavissa oleva erikoishammaslääkärimäärä ei riitä julkisen terveydenhuollon tarpeisiin eikä ylläpitämään laadukasta perusopetusta, erikoistumiskoulutusta ja tutkimustoimintaa, vastuuhenkilöt toteavat vetoomuksessa.

Noin 40 prosenttia erikoishammaslääkäreistä valmistuu Helsingin yliopistosta. Syyskuun alussa lausuntokierrokselle lähteneessä uudessa koulutustarpeen arviossa vuosille 2027–35 tavoite on noussut 50 erikoishammaslääkärin valmistumiseen vuosittain.

Lue myös
Etsitkö näitä?