Ihmiset

OpiskelijatApollonia palkitsi vuoden opiskelijat

14.6.2024Sanni Räsänen

Apollonian vuoden opiskelija -palkinnot jaettiin yliopistojen valmistujaisjuhlissa toukokuussa. Valinnat vuoden opiskelijoiksi tehdään tiedekunnissa. Palkinnon tarkoituksena on lähentää valmistuvia hammaslääkäreitä tieteelliseen järjestöön ja samalla korostaa akateemiseen ammattiin liittyvää uuden tiedon tuottamis- ja/tai omaksumisvelvollisuutta.

Vuoden opiskelijoiden haastattelussa korostui erityisesti yksi asia: jokainen opiskelija ansaitsisi palkinnon. Erityisen tärkeänä pidettiin viiden vuoden opintojen aikana syntyneitä ihmissuhteita. Opiskelukaupungin jättäminen ja kurssikaverien hajaantuminen ympäri Suomen herättää haikeutta. Samalla korostuu kiitollisuus menneistä vuosista ja opettajien sekä muun henkilökunnan panoksesta.

 

Kasvatustieteiden kautta hampaalle

– Olin yllättynyt ja tosi otettu vuoden opiskelija -palkinnosta, Turun yliopistosta valmistunut Anniina Tuominen kertoo.

Tuominen suuntaa käytännön harjoitteluun opiskelukaupunkiinsa Turkuun. Oma paikka on löytynyt hammaslääketieteen parista aiempien luokanopettajaopintojen jälkeen.

Jatkossa voisi olla mahdollista yhdistää taustaa kasvatustieteistä ryhtymällä opetushommiin hammaslääketieteen puolella.

– Keväällä tuli luottamus siihen, että kyllä tämä tästä, ja loppu alkoi häämöttää.

Tuominen lomailee vielä Kyproksella ennen harjoittelun aloittamista.

 

Intensiivinen valmistujaisviikko

Anni Linna muuttaa Oulun yliopiston jälkeen takaisin kotiseudulle ja aloittaa käytännön harjoittelun Espoossa. Loppu oli intensiivinen: valmistujaiset, viimeiset klinikkavuorot ja muutto osuivat kaikki viikon sisään.

– Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut niin paljon, että pää ei ole enää pysynyt mukana. Odotan sitä, että työpäivän jälkeen on oikeasti vapaata ja saa keskittyä muihin juttuihin, Linna sanoo.

Vuoden opiskelija -palkinnosta Linna on kiitollinen. Hänen mukaansa myös moni muu kurssikaveri olisi ansainnut tunnustuksen.

– Tuntuu tosi hienolta, että on tullut valituksi vuoden opiskelijaksi.

 

Oppia alasta ­mutta myös elämästä

– Vuoden opiskelija -palkinto tuli iloisena yllätyksenä, vaikka tiesinkin opintojen sujuneen hyvin. Olen tosi kiitollinen palkinnosta ja arvostan huomionosoitusta, Helsingin yliopistossa opiskellut Sanna Kopperi kommentoi.

Kopperi jää syventävään harjoitteluun opiskelukaupunkiinsa Helsinkiin. Yliopistosta mukaan jää muutakin kuin opit ja kädentaidot.

– Hammaslääketieteellisen tiedon ja taidon lisäksi koen opiskeluajan antaneen muutenkin oppia elämää varten. Tärkeiden ihmisten lisäksi Helsingin Lääkiksen speksi jää mieleen korvaamattomana yhteisönä ja vastapainona ajoittain vaativille opinnoille.

 

Helpottunut ja haikea fiilis

Ella Suomela suuntaa Itä-Suomen yliopistosta syventävään harjoitteluun kotiseudulle, Kaakkois-Suomeen tuttuun hoitolaan.

– Tavallaan on tosi helpottavaa, mutta samalla aika haikea fiilis, etenkin opiskelukavereita ja henkilökuntaa tulee ikävä. Ihmiset on kantaneet opintovuosien läpi, mutta myös se, että on ollut etuoikeus oppia meidän opettajilta. Vuoden opiskelija -palkinto tuli aika yllätyksenä hetkessä, olen tosi kiitollinen tunnustuksesta.

Viidennen vuoden keväällä Suomela yritti keskittyä vielä opinnoista nauttimiseen.

– On hassua, että yhtäkkiä viisi vuotta myöhemmin joku on osannut koulia meistä ammattilaisia.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?