Ihmiset

JärjestötYli sata nuorta kollegaa koolla verkkotapahtumassa

23.2.2024Anu Tilander ja Annika Nissinen
– Lapsi ei ole koskaan tahallaan hankala, muistuttaa HTL, EHL Helena Yli-Urpo. (Kuva: Ira Peurakoski)

Yli sata jäsentä klikkasi sisään yhteiseen Teamsiin, kun Nuorten hammaslääkärien päivä pidettiin uudistettuna iltawebinaarina tammikuun lopussa.

Ohjelmassa oli kliininen aihe lapsipotilaan päivystyshoidosta sekä työelämän tietoisku yritystoiminnasta ja vastaanoton perustamisesta.

Jokavuotinen tapahtuma palvelee erityisesti uransa alussa olevia tai muutaman vuoden hammaslääkärinä työskennelleitä, mutta sopii myös opiskelijoille.

Vinkkejä lapsen päivystyshoitoon

HLT, EHL Helena Yli-Urpon kliininen luento runsaine potilastapauksineen antoi vinkkejä lapsipotilaan hoitamiseen päivystystilanteissa ja hammasvamman sattuessa. Oman haasteensa kohtaamiseen voi tuoda lapsen ko-operaation puute, jolloin avuksi voidaan puudutuksen lisäksi tarvita esimerkiksi esilääkitystä.

– Lapsi ei ole koskaan tahallaan hankala, Yli-Urpo kuitenkin muistuttaa.

Hoidon perusperiaatteena on tuottaa mahdollisimman vähän haittaa ja tehdä mahdollisimman hyvä hoito jatkoa ajatellen. Hammaslääkärillä on tärkeä rooli katsoa pitkälle tulevaisuuteen myös päivystystilanteessa.

– Hammasvamma voi olla pitkä matka lapselle ja perheelle. Meidän tavoitteenamme on pitkäaikainen ja pysyvä hoitotulos.

Yritystoiminnan abc

– Oman vastaanoton perustamista edeltää liiketoimintasuunnitelman teko. Se orientoi tulevan vastaanoton omistajan käymään läpi oleelliset asiat, kuten miten toiminta on tarkoitus toteuttaa ja mistä yrityksen rahavirrat muodostuvat, tiivisti lakimies Heikki Kuusela Hammaslääkäriliitosta.

Hän muistutti, että yritysmuodon valinta on yksi tärkeä valinta ennen toiminnan aloitusta. Lisätietoa vastaanoton perustamisesta löytyy liiton jäsensivuilta, kohdasta Työelämä ja edunvalvonta > Yksityinen sektori.

Kolmen järjestön yhteinen

Nuorten hammaslääkärien päivä keräsi osallistujia, ja aiheet kiinnostivat. Tapahtuma on kolmen järjestön yhteinen.

– Kompakti iltapäiväkurssi webinaarina näyttäisi olevan etenkin nuorten toivoma muoto. Saimme hyvää rakentavaa palautetta ja paljon positiivisia ”Näitä lisää!” -viestejä. Tästä on hyvä jatkaa seuraavan suunnittelua, iloitsevat järjestöjen yhteistapahtumasta vastaavat koulutuskoordinaattori Milla Tanskanen Apolloniasta, järjestöpäällikkö Ira Peurakoski Hammaslääkäriliitosta ja puheenjohtaja Annina Salmi Nuorten Hammaslääkärien yhdistys NHLY ry:stä.

 

Mikä innosti osallistumaan?

Webinaariin osallistunut Sonja Arponen kertoo hoitavansa paljon lapsipotilaita, joita tulee usein myös päivystykseen.

– Siksi webinaarin kliininen aihe vaikutti mielenkiintoiselta. Tapahtuma oli mukavan tiivis ja oli helppo osallistua etänä työpäivän jälkeen. Webinaarimuotoinen toteutus oli mielestäni toimiva, Kanta-Hämeen hyvinvointialueella Lopella työskentelevä Arponen kertoo.

Arponen osallistui nuorten päivään ensimmäistä kertaa.

– Voisin olla mukana jatkossakin. Seuraavaksi kiinnostaisivat suun limakalvosairauksiin ja protetiikkaan liittyvät aiheet.

Myös Mika Lammia innosti osallistumaan lapsipotilaan päivystyshoitoaihe.

– Sain uutta tietoa ja kertausta aiemmin opittuun.

Pohjanmaalla Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn hammashoitolassa työskentelevä Lammi toivoo jatkossa monipuolisia koulutuksia, joissa on sopivasti uutta tietoa ja vanhan kertaamista. Häntä kiinnostaisi kuulla muun muassa suun limakalvosairauksista, viisaudenhampaan poistoon liittyvistä asioista sekä uusista juurihoitotekniikoista.

– Työelämäaihe voisi käsitellä hammaslääkäritarvetta eri puolilla Suomea sekä alueiden erityispiirteitä ja tarjota näin vinkkejä myös työnhakuun. Lisäksi voisi kertoa ruotsinkielisillä alueilla työskentelystä ja rohkaista nuoria hakeutumaan niille töihin.

 

Nuorten hammaslääkärien webinaari järjestettiin 30.1.2024.

Lue myös
Etsitkö näitä?