Ihmiset

YksityissektoriUusi konsepti Talvipäivässä

17.11.2023Outi Hautamäki
Liitossa yksityissektorin asioista ja edunvalvonnasta vastaava asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier toivoo yksityishammaslääkäreiltä yhteydenottoja. – Olemme lakimies Heikki Kuuselan kanssa liitossa teitä varten, kun tarvitsette apua tai neuvoja. (Kuva: Juha Korhonen)

Yksityishammaslääkärien kohtaamiseen, verkostoitumiseen ja kouluttautumiseen tarkoitettu Talvipäivä kutsuu jälleen Helsinkiin perjantaina 9.2.2024. Talvipäivän uudistetussa konseptissa ohjelma alkaa vasta puoliltapäivin, jotta kaikki ehtivät paikalle, ja ohjelma on lyhyempi.

– Osalla yksityishammaslääkäreistä työyhteisö on pieni, ja kontaktit muihin yksityishammaslääkäreihin saattavat rajoittua omalle vastaanotolle. Monet aiemmin kohtaamisen mahdollistaneet tilaisuudet ovat pandemian jälkeisessä maailmassa siirtyneet webinaareiksi verkkoon. Siksi haluamme luoda mahdollisuuden aitoihin kohtaamisiin Yksityissektorin Talvipäivässä, sanoo Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier, joka vastaa liitossa yksityissektorin asioista ja edunvalvonnasta.

Tällä kerralla ohjelmaan haettiin aiheita, jotka koskevat yksityishammaslääkäreistä suurimpia joukkoja: vuokralaishammaslääkäreitä ja iäkkäämpiä, työelämästä pois siirtyviä yksityishammaslääkäreitä.

– Vuokrasuhteen ongelmatilanteet ovat sellaisia, joista liiton lakimies Heikki Kuuselalle tulee eniten kyselyjä. Niitä käsitellään Talvipäivässä koosteena ja keskustellen, Chainier kertoo.

– Verotusnäkökulma sukupolvenvaihdoksessa kiinnostaa varmasti kaikkia siinä vaiheessa olevia yksityishammaslääkäreitä.

Ammattikuntaa koskevia ajankohtaisia asioita esittelee liiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa, ja Talvipäivän päättää kliininen luento uniapneasta ja kuorsauskiskoista. Tauoilla kannattaa tutustua hammashoitoalan näyttelyn laajaan antiin.

Koulutuksen jälkeen jää aikaa vapaammalle yhdessäololle.

– Illan ohjelmassa on wine tasting ja illallinen, jotka takaavat iloisen yhdessäolon, Chainier kertoo.

Talvipäivän ohjelmasta vastaa liiton yksityisvaliokunta, toteutuksen ja järjestelyt hoitaa toimisto.

 

Yhteydenotot liittoon tervetulleita

Yksityissektorin edunvalvontaa haluttiin vuonna 2020 vahvistaa, ja liittoon palkattiin sitä varten asiantuntijahammaslääkäri. Anna Chainier on mukana suurimmassa osassa liiton toiminnoista tuomassa pohdintoihin ja keskusteluihin yksityishammaslääkärin näkökulmaa.

Itsekin pitkään yksityishammaslääkärinä ja yritysosakkaana toimineella Chainierilla on laajat verkostot ja näkemystä toimimisesta yksityishammaslääkärinä eri yritys- ja toimintamuodoilla.
Chainier painottaa kaksisuuntaisuutta.

– Me olemme Heikki Kuuselan kanssa liitossa teitä yksityishammaslääkäreitä varten, kun tarvitsette apua tai neuvoja. Meillä on myös tarve saada kentältä tietoa, näkemyksiä ja ideoita siitä, mikä olisi tärkeää ja miten erilaiset asiat olisi hyvä järjestää. Toivomme yhteydenottoja ilman kynnystä.

– Tällä hetkellä ajankohtaisten asioiden kärjessä ovat Kela-korvaukset ja vaikuttaminen siihen, että ne muotoutuisivat ammattikunnalle järkeviksi, Chainier sanoo.
Myös omavalvontaa muuttava valvontalaki ja sen tulkinta on tällä hetkellä pinnalla.

– Nyt kun tulkintakysymykset ovat selvinneet, välitämme kentälle tietoa, mitä velvoitteita laki tuo yksityishammaslääkäreille.

 

Muutoksen tuulia

Ensimmäisen kerran Yksityishammaslääkärien Talvipäivät järjestettiin kaksipäiväisinä helmikuussa 1999. Päivien alkuperäinen tarkoitus oli sama kuin tänä päivänä: yksityishammaslääkärien tapaaminen ja verkostoituminen.

– Tuohon aikaan ei ollut yritysvalmennuksen lisäksi minkäänlaista muuta nimenomaan yksityishammaslääkäreille suunnattua koulutusta tai muita tilaisuuksia. Nykyään isommat firmat järjestävät omia koulutuksiaan, ja muutenkin maailma on aika erilainen, toteaa Chainier.

Hammaslääkärilehden juttu ensimmäisistä Talvipäivistä kertoo, että paikalla oli 220 yksityishammaslääkäriä. Päivän puheenaiheista ainakin priorisointi ja arvokeskustelu sekä terveydenhuollon rakenteet vaikuttavat ajankohtaisilta tänäkin päivänä, tilanteet vain ovat vuosien varrella muuttuneet moneen kertaan.

Vuodesta 2003 lähtien Yksityishammaslääkärien Talvipäivä on järjestetty helmikuun toisena perjantaina ja Hammaslääkäriliiton Etiikkapäivä lauantaina. Etiikkapäivä on kuitenkin tarkoitettu kaikille liiton jäsenille, ei vain yksityisille. Ensi vuonna se pidetään Teams-tilaisuutena.

– Vuosien varrella Talvipäivään on tarpeen mukaan tehty uudistuksia, kuten kliinisen luennon lisääminen ohjelmaan 2000-luvun puolivälissä. Nyt Talvipäivää on uudistettu vastaamaan paremmin nykyajan tarpeisiin ja sopimaan kiireisiin aikatauluihin, Chainier kertoo.

Lisätietoa Talvipäivästä Hammaslääkäriliiton sivuilla. 

Lue myös
Etsitkö näitä?