Ihmiset

LuottamusmiehetUudet luottamusmiehet aloittivat alueilla

4.5.2023Anu Tilander

Hyvinvointialueiden hammaslääkäri- ja lääkäriluottamusmiehet aloittivat kautensa huhtikuussa. Kevään luottamusmiesvaaleissa valittiin yhteensä 224 lääkäriluottamusmiestä, joista 37 on uusia. Hammaslääkäriluottamusmiehiä valittiin 67, joista uusia on 19.

Pääluottamusmiehiä alueilla on 50, joista lääkäreitä 40 ja hammaslääkäreitä 10. Luottamusmiesten kausi jatkuu vuoden 2025 loppuun.

Hammaslääkäriluottamusmies saatiin lähes kaikille hyvinvointialueille sekä Helsinkiin ja HUS-yhtymään.

– Hammaslääkäriliitossa arvostamme luottamusmiesten tekemää työtä. Olemme tyytyväisiä, että näin moni uusi on ottanut haasteen vastaan ja samalla moni konkari halusi yhä jatkaa luottamusmiehenä, sanovat neuvottelupäällikkö Lotta Lax ja järjestöpäällikkö Ira Peurakoski.

Tiedot omasta luottamusmiehestä saa työpaikalta, jossa valinnasta tiedotetaan kaikille työntekijöille. Tarvittaessa jäsenet saavat tiedot myös Hammaslääkäriliitosta.
Joka alueella ei heti saatu kaikkia luottamusmiespaikkoja täytettyä, joten täydennysvaaleja järjestetään tarvittaessa ja niistä tiedotetaan työpaikoilla.

Luottamusmies ei jää hommassa yksin, sillä tukena ovat Hammaslääkäriliiton ja Lääkäriliiton lakimiehet ja muut asiantuntijat ja luottamusmieskollegat sekä Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö LNJ:n monipuoliset koulutukset, joita järjestetään noin 25 päivää vuodessa.

Jokainen alue on neuvotellut paikallisesti oman luottamusmiessopimuksen, joka vastaa niiden tarpeita ja erityispiirteitä. Sopimuksessa on sovittu esimerkiksi luottamusmiesten määristä ja ajankäytöstä.

 

Aktiivisesti alueiden työoloja kehittämään

Luottamusmiesten työ käynnistyy odottavissa tunnelmissa, kun organisaatioiden toimintamalleja uudistetaan. Neuvoteltavaksi voivat tulla muun muassa työnkuvien tai palveluverkon muutokset, ja sote-palveluiden tiukentuva rahoitus aiheuttaa haasteita.

– Lähivuosien aikana on tulossa jakoon useita paikallisia järjestelyeriä. Luottamusmiehet neuvottelevat niiden kohdentamisesta. Myös palkkojen yhteensovittaminen tulee olemaan työpöydällä, Lax kertoo.

Hammaslääkäriluottamusmiesten tärkeä tehtävä on tuoda esille hammaslääkärien näkökulmaa. Muutostilanteissa luottamusmies tukee jäseniä ja jakaa tietoa sekä vie työnantajalle tietoa oman porukkansa näkemyksistä.

Hyvinvointialueilla työskenteleviä hammaslääkäreitä Lax ja Peurakoski neuvovat olemaan aktiivisesti yhteydessä luottamusmieheen, jotta tämä saa heti alusta asti hyvän käsityksen jäsenten tiedon ja tuen tarpeista sekä ratkaisua kaipaavista haasteista.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?