Tiede

Lääke & tiedeTulevaisuus on 3D

23.4.2020Jukka H. Meurman

Nykyarvion mukaan hammaslääketieteellisten 3D-sovellusten markkinat ovat miljardiluokkaa jo vuoden 2025 loppuun mennessä. Niiden kirjo kattaa täytteet, proteesit ja oikomislaitteet sekä implantit ja muut suu- ja leukakirurgiset sovellutukset, kuten kudospuutosten korvaamisessa tarvittavat materiaalit.

Jo nyt ”one-size-fits-all”-käsitys esimerkiksi implanttien suhteen on muuttumassa, ja tulevaisuudessa nekin valmistettaneen yksilöllisinä. Fyysisten jäljennösten aika on pian historiaa, kun intra-oraaliskannerit tekevät jo nyt saman työn nopeammin ja halvemmalla.

Digitekniikka mahdollistaa myös erilaisten hoitoratkaisujen pohdinnan ja visualisoimisen potilaalle ennen lopullista hoitopäätöstä. Tämä lisää niin hoitomyöntyvyyttä kuin potilastyytyväisyyttä. Koko prosessi on huomattavan nopea verrattuna perinteisiin menetelmiin.

Uusi teknologia mahdollistaa myös sujuvat etäkonsultaatiot; onhan robottikirurgisia toimenpiteitä jo tehty leikkaavan kirurgin ollessa tuhansien kilometrien päässä potilaasta. Digitalisoitu vastaanotto saattaa olla myös potilaiden mielikuvissa modernein – ja niinhän se onkin.

Tarvittavan välineistön hinnat tulevat laskemaan käytön lisääntyessä. On todennäköistä, että hoitoyksiköiden yhteyteen sijoittuva laitteisto korvaa yhä suuremman osan nykyisten hammaslaboratorioiden tekemästä työstä. Digitekniikkaan soveltuvien materiaalien kehitystyö on myös vilkasta. Entistä nopeampaan 3D-printtaukseen soveltuvat kudosystävälliset ja esteettiset materiaalit ovat pian markkinoilla.

Uusien materiaalien viranomaishyväksyntä on kuitenkin huomioitava yhtenä viiveenä niiden kliiniselle käyttöönotolle. Siten keraamiset materiaalit ja niihin liittyvät valmistustekniikat pitänevät vielä toistaiseksi pintansa varsinkin esteettisessä hammashoidossa.

Edellä kirjoittamani perustuu Edinburghin kuninkaallisen kirurgikollegion kuukausiraporttiin helmikuulta 2019 (www.rcs.ac.uk). Alamme teollisuus Suomessa on tässä kehityksessä ollut etulinjassa, mistä voimme olla ylpeitä.

Lue myös
Etsitkö näitä?