Uutiset

Juuri nytTaustoissa tapahtuu varmasti

31.3.2021Sirpa Tilander, Pia Helander & Riitta Lindberg
sirpa_tilander_2021_web

Hammaslääkärien some-kanavissa on keskusteltu helmi-maaliskuun taitteessa koronarokotuksista. Myös liiton toimistoon on tullut paljon yhteydenottoja,­ joissa kysellään, mitä hammaslääkärien rokottamisen eteen tehdään.

Äänenpainot muuttuivat ärtyneiksi, kun julkisuudessa ehdotettiin vaalivirkailijoiden rokottamista, vaikka hammaslääkärien rokotuksista ei ollut tietoakaan. On käynyt selväksi, että liiton jäsenillä on tunne, ettei heitä kuunnella, ettei heidän huoltaan oteta vakavasti ja että liitto ei toimi tarpeeksi voimakkaasti heidän etujensa ajamiseksi.

Hammaslääkärien huoli ei todellakaan ole koskenut pelkkää omaa sairastumista, vaan sitä, että hammaslääkäri saattaisi tartuttaa oireettomana potilaitaan tai työtovereitaan ja perheenjäseniään. Me työskentelemme useita tunteja vuorokaudessa hyvin lähellä potilasta, sylkisuihkussa, potilaalla ei ole maskia ja hoitoajat ovat pääsääntöisesti yli 15-minuuttisia. Huoli on kova myös potilaiden hoidon jatkuvuudesta, jos hammaslääkäri joutuu karanteeniin.

Hammaslääkäriliitto on ammattiyhdistysjärjestö, ja jäsenistön edunvalvonta on meidän ykkösprioriteettimme. Vaikuttamistyö ei kuitenkaan tapahdu some-kanavissa, vaikka näkyvyyttä se tuo, eikä pelkästään kirjoittamalla mielipidekirjoituksia. Vaikuttaminen on taustoissa tapahtuvaa työtä. Tässä ammattijärjestön rooli on olla asiantuntija eli tuottaa faktoja, kertoa tilannekuva ja tehdä päätösehdotuksia niille, jotka asioista päättävät. Välillä tämä on tiukkaakin vääntöä ja sitkeää asioiden esille tuomista.

Vaikuttamistyö on samalla sellaista, että siitä ei haluta huudella, eivätkä myöskään vaikuttamisen kohteeksi kulisseissa otetut sitä keskimäärin halua. Asiantuntijaroolissa pitäytyminen on olennaista; pitää olla neuvottelijaluonne, mutta ei vedätettävissä. Jos vaikuttamistyön tavoite toteutuu, varmaa on, että päätökseen vaikuttaneen tahon tai tahojen nimiä ei mainita. Kunniaa ei siis heru, vaikka lopputulos olisikin mieluinen.

Liiton vaikuttamistoimista on koko koronapandemian ajan kerrottu kaikissa liiton kanavissa, joita ovat Hammaslääkärilehden lisäksi liiton verkkosivut, jäsenille lähetettävä uutiskirje sekä some-kanavat Facebookissa ja Twitterissä. Otamme nyt saadusta palautteesta opiksi ja yritämme jatkossa avata vaikuttamistyötä nykyistä enemmän.

Sirpa Tilander
Hammaslääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja

Pia Helander
Riitta Lindberg
Hammaslääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtajat

Lue myös
Etsitkö näitä?