Uutiset

TyöpaikkaTähtäimessä hoitokeinot suun dysbioosiin

26.8.2022Outi Hautamäki
patricia_kaunisvesi_web
Patricia Kaunisvesi. (Kuva: Alina Sillanpää)

Itä-Suomen yliopistossa neljännen opiskeluvuoden tänä syksynä aloittava Patricia Kaunisvesi on kesäkuusta 2021 asti työskennellyt lomien aikaan Tampereen yliopiston seepra­kalalaboratoriossa.

Työssään apurahatutkijana hän kehittää suun mikrobiston häiriötilan eli dysbioosin tutkimusmallia seeprakalassa. Ennen hampaalla opiskelua hän opiskeli molekyylibiotieteitä Helsingin yliopistossa.

– Vaikka hammaslääkärin ammatti vei voiton tutkijan ammatista, kiinnostus laboratoriotyöhön ja tutkimukseen kuitenkin jäi.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
Aamulla ratikassa oli ihanaa viettää lyhyt hetki vain rauhoittuen, kuunnellen musiikkia ja katsellen maisemia ennen työpäivän alkua. Tampere on muuten aika kiva kesäkaupunki.

Mitä työtehtäviisi kuuluu seeprakalalaboratoriossa?
Näytteiden kerääminen seeprakaloilta, antibioottiruoan valmistus sekä DNA:n eristys kerätyistä näytteistä. Tänä kesänä tein töitä yhtä viikkoa lukuun ottamatta etänä kirjoitushommissa.

Miten tutkimus etenee, mihin tähtäät?
Tavoitteeni on todistaa, että seeprakalalle on mahdollista indusoida suun dysbioosi, ja osoittaa, että tervesuisten allaskaverien läsnäolon avulla voidaan nopeuttaa dysbioosin paranemista. Jatkossa kehittämääni tutkimusmallia on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi stressin aiheuttaman suun dysbioosin tutkimiseen ja dysbioosin hoitokeinojen kehittämiseen. Päämääräni on julkaista tuloksista artikkeli, joka on samalla syventävä opinnäytetyöni.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Työkaverit. Näen muita tutkimusryhmän jäseniä vain harvoin, kun käyn Tampereella. On aina mukava päästä vaihtamaan tutkimusrintaman ja muunkin elämän kuulumisia.

Mitä oivalsit?
Oivalsin, että tutkimukseen pätee sama fakta kuin hammaslääketieteeseenkin: sitä oppii vain tekemällä. Tutkimus on epäonnistumista ja virheistään oppimista. Se on ongelmanratkaisua ja itsensä haastamista parhaimmillaan.

Patricia Kaunisvesi

  • Hammaslääketieteen opiskelija, Itä-Suomen yliopisto
  • 4. vuosikurssi

Työpaikka

  • Apurahatutkija, Infection
  • Biology -tutkimusryhmä, Tampereen yliopisto
  • Työntekijät: vakituisia jäseniä 11, kesäopiskelijoita tänä kesänä 4, hammaslääkäreitä tai hammaslääketieteen opiskelijoita 3
Lue myös
Etsitkö näitä?