Uutiset

TyöpaikkaSairaalan klinikka kuin perheyritys

6.10.2023Outi Hautamäki
Sheila Niemi. (Kuva: Pekka Niemi)

Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Sheila Niemi työskentelee Porissa kolme päivää viikosta sairaalahammaslääkärinä ja kaksi päivää perusterveydenhuollossa. Molemmissa hän hoitaa lähetepotilaita ja vastaa erikoistujien ohjauksesta.

Erikoistuttuaan Niemi työskenteli kombinaatiolla sairaala, terveyskeskus ja privaatti. Seitsemän vuoden jälkeen hän päätti keskittyä vain julkisen puolen töihin suuren tarpeen takia.

– Satasairaalan hammas-, suu- ja leukasairauksien klinikka on tavallaan perheyritys. Mieheni Matti toimii suu- ja leukakirurgina sekä ylihammaslääkärinä ja hänen veljensä Pekka oikojana ja osastonylilääkärinä.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
Mietin, miten pystyisi vaikuttamaan hyvinvointialueen mukanaan tuomiin ongelmiin, jotka vaikeuttavat potilaiden jouhevan hoidon etenemistä. Yhden potilaan aika pitää tänään perua, koska tarvittavia implanttiosia ei tullut ajoissa vastaanotolle, ja ajanvarauskirja on täynnä kuukausia eteenpäin.

Kerro yksityiskohta, joka päivästä jäi mieleesi.
Teimme mock-upin melko nuorelle potilaalle, jonka hampaat olivat sekä kuluneet että eroosion kuluttamat. Hän liikuttui kyyneliin väliaikaisestakin muutoksesta, koska oli pitkään hävennyt hampaitaan. Se, että pystyy auttamaan potilaita, antaa paljon motivaatiota työssä jaksamiseen.

Mistä keskustelitte kahvihuoneessa?
Erilaisista somen kääk-juoruista, ja naurusta päätellen tuli jälleen kunnolla pidennettyä ikää.

Mikä oli kiperin paikka tänään?
Hoidettavana oli potilas, jolle nieleminen oli vaikeaa ja suun avaus oli erittäin rajoittunut. Tein molaarialueen kruunuhionnat pienissä pätkissä huonossa työasennossa. Työ saatiin kuitenkin tehtyä, ja sekä potilas että hoitotiimi olivat iloisia onnistumisesta.

 

Sheila Niemi

  • sairaalahammaslääkäri
  • valmistunut 1997, EHL 2015

Työpaikka

  • Satakunnan hyvinvointialue, Satasairaala, hammas-, suu- ja leukasairauksien
    poliklinikka
  • työntekijöitä 16, joista hammaslääkäreitä 9 (työpanos 20–100 %)
Lue myös
Etsitkö näitä?