Uutiset

TyöpaikkaRuuhkista huolimatta yhteishenki on hyvä

9.12.2022Outi Hautamäki
Terveyskeskushammaslääkärinä työskentelevä Riikka Lemmetyinen on valmistunut vuonna 2020. (Kuva: Julia Laurila)

Riikka Lemmetyinen haki töihin Helsingin kaupungin Suu- ja hammaskeskukseen, koska halusi tehdä päivystystä. Hän aloitti tämän vuoden alussa ja tekee nelipäiväistä työviikkoa, josta yleensä puolet on arkipäivystystä, yksi päivä moniammatillista Kerralla kuntoon- eli KEKU-mallia ja yksi päivä omia potilaita. Lemmetyinen kokee hoitavansa juuri niitä potilaita, jotka tarvitsevat hammaslääkärin apua eniten, mikä asettuu hänen arvomaailmaansa.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
En juuri ajatellut, kuuntelin QADentalin PäiväQahvit-vodcastia, aiheena antibiootit. Yritän käyttää bussimatkat hyödyksi, pienten lasten äidin vapaa-aika on kovin rajallinen.

Näkyvätkö mediassa esillä olleet Helsingin suun terveydenhuollon ruuhkat arkityössäsi ja miten?
Ruuhkat näkyvät niin, että potilaille on vaikea saada jatkohoitoaikoja. Päivystyksen jatkohoidot pyritään toteuttamaan ostopalveluna, mutta se ei sovi kaikille potilaille esimerkiksi kielimuurin tai kovan hammaslääkäripelon vuoksi. Päivystykseen hakeutuu myös paljon sellaisia potilaita, joiden vaiva on pikemminkin puolikiireellinen. Tämä johtuu mielestäni siitä, että puolikiireellisiä aikoja ei juurikaan ole saatavilla.
Potilaat purkavat turhautumisensa ennen kaikkea asiakaspalveluun. Hammashoitajista on kova pula, ja lisäksi ennätyksellinen flunssasyksy vaikuttaa miehitykseen. Apottiin siirtyminen hidastaa selkeästi toimintaa, sillä kirjaaminen ja ajanvaraus vievät enemmän aikaa.
Vaikka ajat ovat haastavat, on yhteishenki Suu- ja hammaskeskuksessa todella hyvä. Asioista puhutaan avoimesti, ja toimintaa pyritään kehittämään jatkuvasti. Apua saa aina, yksin ei tarvitse selviytyä.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Näppärä hoitaja, joka oli aina askeleen edellä. Meillä työparit vaihtuvat päivittäin. Kaikille se ei sovi, mutta minusta se on virkistävää.

Mitä oivalsit?
Epäilen, että määrään liian herkästi antibiootteja. Aion ottaa tiukemman linjan jatkossa.

 

Riikka Lemmetyinen
terveyskeskushammaslääkäri
valmistunut: 2020

Työpaikka
Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto, Suu- ja hammaskeskus
työntekijöitä noin 80, joista hammaslääkäreitä 38, moni osa-aikaisena (hammaslääkärin vakansseja 21)

Lue myös
Etsitkö näitä?