Uutiset

Terveyden edistäminenPuhtaat hampaat -sivusto uudistui

28.5.2021Outi Hautamäki
puhtaat_hampaat

Puhtaat hampaat -sivusto ja sieltä löytyvät videot sekä muut aineistot on tarkoitettu suunterveyden ammattilaisten käyttöön avuksi potilaan terveysneuvonnassa vastaanotolla. Ja kannattaa tietysti vinkata myös potilaita itse hakemaan sivustolta hyödyllistä tietoa, sanoo yliopistonlehtori Aura Heimonen Helsingin yliopistosta.

Puhtaat hampaat -sivusto löytyy nyt uudella modernilla ulkoasulla Helsingin yliopiston sivuilta. Sisältöjäkin on samalla päivitetty. Osoite on vanha tuttu www.puhtaathampaat.fi.

– On erittäin suotavaa, että sivuston osoite linkataan terveyskeskusten ja yksityisvastaanottojen verkkosivuille, ja muutenkin kannustan levittämään tietoa sivustosta, suosittelee Heimonen, joka toimii sivuston sisällöistä vastaavan ohjausryhmän puheenjohtajana. Sivuston päivityksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Helsingin yliopisto, Hammaslääkäriliitto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Sivusto keskittyy lasten suunterveyteen mutta kattaa koko elinkaaren vauvasta vaariin. Paljon huomioitavaa tietoa löytyy myös odottavalle perheelle.

Lasten hampaiden puhdistamisesta löytyy ohjeet, kuvia sekä videoita, mukana myös Mimmit-yhtyeen laulu Muista pestä hampaat, jonka tahdissa hampaiden harjaus sujuu hauskasti. Tarkemmin kerrotaan, miksi lasten hampaista täytyy pitää hyvää huolta ja miksi käytetään fluorihammastahnaa. Lisäksi sivuilta löytyy tietoa oikomishoidosta.

– Myös nuorille on sivustolla oma hampaiden harjausvideo. Nuorten sivulta löytyy tietoa mm. lävistyksistä ja päihteiden vaikutuksista suunterveyteen, ja erityisesti huomioidaan suunterveyden muistaminen erilaisissa harrastuksissa sekä nuorten ravintotottumukset, Heimonen toteaa.

Sivustolle on lisäksi koottu erilaisia oppaita ja muita materiaaleja hyödynnettäväksi neuvonta- ja terveydenedistämistyössä.

– Uutuutena on juuri valmistunut kehitysvammaisten lasten ja nuorten suunhoidon opas, joka tiivistää suunhoito-ohjeet kohderyhmälle sopivalla tavalla hyödyllisten ja kivojen kuvien kera, Heimonen mainitsee.

www.puhtaathampaat.fi

Lue myös
Etsitkö näitä?