Uutiset

TyöpaikkaPotilaiden hoitoa lakkautusuhan alla

2.1.2023Outi Hautamäki
Anna Sharp työskentelee osan viikosta Jaalan terveykeskuksessa, ja osan Oralilla Kouvolassa. (Kuva: Xara Sharp)

Anna Sharpin työviikosta kuluu terveyskeskushammaslääkärinä Jaalassa 1–2 päivää, ja loput viikosta hän työskentelee Oralilla Kouvolassa. Sharp palasi perheineen Englannista vuonna 2014 ja päätyi Jaalaan miehensä perheen asuinsijoille. Jaalan hammashoitola on koko hänen siellä työskentelynsä ajan ollut lopetusuhan alla. Terveysaseman muut toiminnot olivat pariin otteeseen kuukausia tauolla koronan takia ja palasivat lokakuun lopussa.

– Viimeksi Kouvolassa suunniteltiin suun terveydenhuollon keskittämistä uuden Ratamokeskuksen valmistuessa, ja Jaala sekä ainakin kaksi muuta pienempää hoitolaa piti sulkea. Kun tiloja Ratamoon ei saatukaan niin paljon kuin piti, nämä hoitolat saivat edelleen jatkaa. Olemme siitä jaalalaisen hammashoitajani kanssa hyvin tyytyväisiä.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
Ihanaa, kun on Jaala-päivä tässä lumikaaoksessa. Kaakonkulmalla on satanut lunta eniten Suomessa, ja vain 10 km:n työmatka voittaa 40 km:n matkan Kouvolaan.

Kerro yksityiskohta, joka päivästä jäi mieleesi.
Ex temporena tuli otettua PAD:ksi posken fibrooma, joka potilaalla oli ollut jo 10 vuotta, ja nyt se oli alkanut häntä häiritä. Onneksi tänään oli labrahoitaja paikalla, niin saatiin samalla toimitettua näyte HUSLABiin tutkittavaksi.

Mistä keskustelitte kahvihuoneessa?
Viikonlopun kulusta ja jouluvalmisteluista. Tapasimme tänään ensimmäistä kertaa myös lääkärin, joka oli nyt palannut Jaalan terveysasemalle joulukuun ajaksi.

Mikä oli kiperin paikka tänään?
Alaviisurin poisto pelkäävältä vanhemmalta potilaalta, vaikka meinasin luovuttaa. Onneksi hoitaja ja potilas tsemppasivat jatkamaan, ja saatiin juuret lopulta pois, eikä potilaan tarvitse jännittää samaa uudelleen.

Mitä haluaisit muuttaa työpäivässäsi?
Ajanhallintaa ja kiirettä. Pitäisi yrittää pysyä aikataulussa, jotta hoitajalla on riittävästi aikaa kaikkeen oheistoimintaan, kun hän yksin hoitaa samalla välinehuollon, tarviketilaukset yms.

Anna Sharp

  • terveyskeskushammaslääkäri
  • valmistunut: 2006

Työpaikka

  • Kymsote, Jaalan hammashoitola
  • osa-aikaisia työntekijöitä 4, joista hammaslääkäreitä 1
Lue myös
Etsitkö näitä?