Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin 20.6. Suosituksissa huomioidaan ensimmäistä kertaa laajemmin kestävyysnäkökulma.
Päivitetty raportti suosittelee pääasiassa kasvipainotteista ruokavaliota ja runsasta kalan käyttöä sekä mahdollisimman vähäistä sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä. Lihansyönnin vähentämistä suositellaan terveys- ja ympäristösyistä, mikä on jo herättänyt keskustelua.
– Kestävyys on nostanut melkoisen railakastakin julkista keskustelua lähinnä ympäristönäkökulmasta. Meidän ammattilaisten on hyvä muistaa, että pääasiallisena tavoitteenahan on kuitenkin suosituksilla pitää huolta väestön terveydestä, jossa suunterveys on hyvin tärkeä osa, toteaa Turun yliopiston sosiaalihammaslääketieteen professori Satu Lahti, joka edustaa suunterveyttä Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset antavat tieteellisen perustan Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansallisille ravitsemus- ja ruokasuosituksille.
– Kotimaisia suosituksia aletaan sitten viilaamaan näiden suositusten perusteella.