Tiede

Lääke & tiedePintin hanaoluesta kolmannes pois

15.11.2024Eero Raittio
Kun tutkimuksessa mukana olleissa pubeissa ja ravintoloissa myytiin olutta tavallista pienemässä annoskoossa, oluen myynti väheni kymmenisen prosenttia. Kuva: iStock.

Mitä tapahtuu, kun englantilaisissa pubeissa ja ravintoloissa perinteiset pintin (568 ml) ja sitä suuremmat hanaoluet korvataan kolmasosaa pienemmillä (379 ml) hanaoluilla? Tätä tutkittiin tuoreessa brittiläisessä tutkimuksessa, joka julkaistiin hiljattain Plos Medicinessä (1).

Tutkimuksessa seurattiin oluiden ja viinien päivittäistä myyntiä neljän viikon interventiojakson ajan sekä neljä viikkoa ennen ja neljä viikkoa intervention jälkeen 13 pubissa ja ravintolassa Englannissa.

Tulokset olivat mielenkiintoisia: päivittäinen oluen myynti väheni intervention aikana keskimäärin 9,7 % ravintolaa kohti (95 %:n luottamusväli CI: 6,1–13,5 %, eli noin 2,8 litraa, 5 pinttiä). Viinien päivittäisessä myynnissä taas oli pientä kasvua, 7,2 % per ravintola (CI: 0,1–14,5 %, eli noin 0,2 litraa, isohko lasi viiniä) intervention aikana.

Pubien ja ravintoloiden päivittäiset tulot pienenivät hieman, 5 % (CI: 0,3–9,6 %) intervention aikana. Tutkimukseen osallistumisesta aiheutuneet kulut ja tulonmenetykset tosin korvattiin osallistuneille pubeille ja ravintoloille.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että kun pintin kokoisia hanaoluita ei ollut saatavilla, ihmiset siirtyivät seuraavaan saatavilla olevaan pienempään annoskokoon ja joivat siten lopulta vähemmän. Tämä saattaa selittyä taipumuksella kuluttaa tietty määrä ”yksiköitä” (esim. laseja tai pulloja) riippumatta niiden tarkasta koosta. Lisäksi tulokset olivat samansuuntaisia aiempien saman tutkijaryhmän viineillä tekemien tutkimusten kanssa (2).

Tutkimuksen merkittävimpänä puutteena on, ettei siinä kyetty ottamaan huomioon muiden alkoholijuomien, kuten viinojen ja cocktailien myyntiä, eikä alkoholijuomien kulutusta kotona tai muissa ravintoloissa. Lisäksi interventio kesti vain neljä viikkoa, joten on epäselvää, kuinka interventio olisi vaikuttanut kulutukseen ja myyntiin pidemmällä aikavälillä.

Tutkijoiden mukaan pinttien korvaaminen kolmannesta pienemmillä hanaoluilla voisi olla tehokas tapa vähentää alkoholin kulutusta ja voisi olla harkinnan arvoinen osa alkoholin kulutusta vähentämään pyrkivää alkoholipolitiikkaa. Tutkijat arvelevat, että intervention kaltainen politiikkatoimi ei herättäisi voimakasta vastustusta, mutta olisi kuitenkin riittävä vähentämään alkoholin kulutusta.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan.

Eero Raittio

 

1. Mantzari E, Hollands GJ, Law M, Couturier DL, Marteau TM. Impact on beer sales of removing the pint serving size: An A-B-A reversal trial in pubs, bars, and restaurants in England. PLoS Med 2024 Sep 17; 21: e1004442. doi: 10.1371/journal.pmed.1004442.
2. Mantzari E, Ventsel M, Pechey E, Lee I, Pilling MA, Hollands GJ, Marteau TM. Impact on wine sales of removing the largest serving size by the glass: An A-B-A reversal trial in 21 pubs, bars, and restaurants in England. PLoS Med 2024 Jan 18; 21: e1004313. doi: 10.1371/journal.pmed.1004313.

Lue myös
Etsitkö näitä?