Uutiset

PääkirjoitusParas vaalivalmentaja olet sinä

13.10.2022Henna Virtomaa
Henna Virtomaa. (Kuva Kimmo Brandt)

Alkaa välittömästi hengästyttämään, kun puheeksi otetaan vaalit. Meillä on meneillään varsinainen vaaliputki. Vuonna 2021 oli kuntavaalit. Tämä vuosi alkoi historian ensimmäisillä aluevaaleilla. Ensi kevään eduskuntavaaleihin valmistaudutaan jo kovaa vauhtia.

Vuonna 2024 äänestämme presidentinvaaleissa ja lisäksi samana keväänä valitaan myös Suomen europarlamentaarikot. Keväällä 2025 olemme jälleen kunta- ja aluevaalien äärellä. Huokaisemme vuoden 2026, mutta jo seuraava vuosi, 2027, huipentuu eduskuntavaaleihin. Onkohan olemassa toista maata, jossa kansalaiset pääsevät äänestämään yhtä tiuhaan?

Riski on, että tällaisessa vaalimaratonissa mielenkiinto latistuu. Nyt valmistaudumme kuitenkin monella tavoin erilaisiin eduskuntavaaleihin kuin viime kerralla. Ensi keväänä äänestäjät ja ehdolle asettuneet ovat saaneet jo pienen maistiaisen sote-ajasta. Jää nähtäväksi, vaikuttaako tämä – muiden kansakunnan elämää järisyttäneiden asioiden ohessa – vaalitulokseen.

Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 72. On mielenkiintoista nähdä, mihin äänestysprosentti asettuu ensi keväänä. Puolueiden ehdokasasettelu on meneillään. On uutisoitu, että eduskunnasta pois jättäytyviä kansanedustajia on yli 20. Uusille ehdokkaille on siis tilaa. Saammeko joukkoon myös hammaslääkäreitä? Sitä toivomme.
Hammaslääkäriliitto laatii parhaillaan vaalitavoitteita. Olemme samassa tilanteessa kuin muutkin: miten erottua, tulla kuulluksi ja nähdyksi? Toisin sanoen, miten onnistua näissä vaaleissa. Eduskuntavaalityötä tehdään monella tapaa toisin kuin edellisellä kerralla. Korona on tehnyt tehtävänsä. Paperin, kynän ja tupaillan korvaavat digitalisaatio, uutiskirjeet ja somekanavat. Ne ovat vaalivaikuttamisen pelikenttiä, unohtamatta kohtaamisia, joihin olemme onnellisesti ja onneksi palanneet.

Nyt mennään ympäristöystävällisyys edellä ja sähköä säästäen. Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio väittelee joulukuussa tohtoriksi. Väitöskirjan otsikko on enemmän kuin ajankohtainen: ”Avoimen vuorovaikutteisuuden ideaalista sisäisen mobilisaation realiteettiin? Puolueiden digitaalisen vaalikampanjoinnin strategiset ulottuvuudet ja dilemmat”.

Liiton vaalitavoitteita laadittaessa on kuunneltu hallituksen ja terveyspoliittisen valiokunnan mielipiteitä. Meillä, kuten muillakin sote-alan liitoilla, on samat yhteiset kestoaiheet eli rahoitus, henkilöstöresurssit, koulutus ja ikääntyvä väestömme. Olemme päättäjätapaamisissa iloksemme todenneet, että suun terveyteen liittyvät perusasiat ovat monella jo hienosti hallussa ja ilmassa on kiinnostusta kuulla lisää. Olemme kiinnostava monelle päättäjälle, puolueesta riippumatta. Kuulemme hyvää palautetta siitä, että suun terveydenhuollon asiat ovat näkyvästi esillä. Nyt ymmärretään, että suunterveys vaikuttaa kaikkeen terveyteen ja hyvinvointiin. Kun haemme paikkaa sosiaali- ja terveydenhuollon kentässä tasa-arvoisena toimijana, on ajettava omaa asiaa.

Meillä on edessä työntäyteinen vaikuttamisen puolivuotinen. Jokainen politiikan pelikentälle asettuva edustajaehdokas on meille mahdollisuus. Haastamme liiton jokaisen jäsenen mukaan työhön, sillä paikallisen ehdokkaan paras vaalivalmentaja olet sinä.

Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja

Lue myös
Etsitkö näitä?