Ihmiset

Valtuuston vaaliOpiskelijoiden ääni kuuluu valtuustossa

14.6.2024Anu Tilander
Liiton opiskelijavaltuutetut Riikka Pulkkinen, Antti Terävä, Erik Antikainen sekä kuvasta puuttuva Simeoni Yli-Urpo kannustavat uusia opiskelijoita mukaan valtuustoon. (Kuva: Heli Mikkola)

Hammaslääkäriliiton valtuusto on avainpaikka vaikuttaa liiton toimintaan, alan asioihin ja hammaslääkärien työelämän tulevaisuuteen.

Opiskelijoilla on valtuustossa neljä edustajaa, jotka tuovat keskusteluun ja päätöksentekoon opiskelijoiden äänen.

Liiton jäsenet valitsevat uuden valtuuston kaudelle 2025–2028 vaaleilla marraskuussa. Kannustamme opiskelijoita lähtemään ehdolle valtuuston vaaliin ja mukaan vaikuttamaan opiskelijoille tärkeisiin asioihin. Kysyimme kaikilta nykyisiltä opiskelijavaltuutetuilta kokemuksia ja ajatuksia valtuustossa toimimisesta.

  1. Mikä innosti sinut lähtemään mukaan valtuustoon?
  2. Mihin opiskelijoille tärkeisiin asioihin olet halunnut valtuustossa vaikuttaa?
  3. Miten kannustat uusia opiskelijoita mukaan valtuustoon ja liiton toimintaan?

 

”Uusia ideoita opiskelijoiden näkökulmasta”

Riikka Pulkkinen, Itä-Suomen yliopisto

1. Valtuustossa voi oppia uutta Hammaslääkäriliiton toiminnasta sekä viedä opiskelijoiden asioita liiton kautta eteenpäin mahdollisuuksien mukaan.

2. On tärkeää tuoda valtuustoon kuulumisia yliopistolta sekä uusia ideoita opiskelijoiden näkökulmasta, vaikka kaikkiin yliopistolla tapahtuviin asioihin ei välttämättä pysty liiton kautta suoraan vaikuttamaan.

3. Valtuuston toimintaan voi tulla matalalla kynnyksellä. Täältä saa paljon hyödyllistä tietoa, jota voi jakaa kollegoille omissa opiskelu- tai työpaikoissaan, luottamukselliset asiat huomioiden. Aion olla yhteydessä opiskelijoihin ainejärjestöni kautta ja kannustaa hakemaan opiskelijavaltuutetuksi. Kannustan hakemaan rohkeasti toimintaan mukaan, ja jos valtuuston toiminta ei tunnu omalta, niin Hammaslääkäriliitto tarvitsee paljon nuoria myös paikallisosastoihin ja paikallisiin hammaslääkäriseuroihin!

 

”Päätöksiä, joiden takia liittoon kannattaa kuulua”

Erik Antikainen, Oulun yliopisto

1. Haluan vaikuttaa päätöksiin, jotka koskettavat suoraan opiskelijaelämää ja edistää opiskelijoiden etua. Opiskelijoiden äänen kuuluminen päätöksenteossa on tärkeää, sillä opiskelijoiden ja nuorten hammaslääkärien työelämä ja koko toimintaympäristö ovat kovassa muutoksessa. On tärkeää, että liitto pysyy tässä kehityksessä mukana.

2. Hammaslääkäriliitossa tulee tehdä sellaisia päätöksiä, että nuorten ja vastavalmistuvien hammaslääkärien kannattaa kuulua liittoon nyt ja jatkossa. Valtuustotyöskentelyssäni olen halunnut varmistaa, että päätöksiä tehdään oikea-aikaisesti ja tulevaisuus edellä jäsenistön etua unohtamatta.

3. Valtuustossa toimiminen on loistava tapa vaikuttaa ja oppia ymmärtämään, miten päätöksenteko ammattiyhdistyksessä toimii. Valtuusto valitsee Hammaslääkäriliiton hallituksen ja ohjaa liiton toimintaa. Valtuustossa toimiminen on ollut mielenkiintoista. Aion myös hakea jatkokautta tulevissa vaaleissa.

 

”Valmistuvien huolia ja ­murheita pitää kuulla”

Antti Terävä, Turun yliopisto

1. Olen aina pitänyt vaikuttamisesta ja osallistumisesta – Hammaslääkäriliiton toimintaan halusin päästä mukaan ja tutustua siihen, miten hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden asioita Suomessa edistetään.

2. Opiskelijoiden edunvalvonta jää helposti taka-alalle. Mielestäni valmistuvien kollegojen huolia ja murheita olisi hyvä kuunnella etenkin nykyisessä taloustilanteessa ja terveydenhuollon kriisitilassa. Olen halunnut tuoda esiin opiskelijoiden tilannetta, etenkin opiskelujen kuormittavuutta ja työoloja valmistumisen jälkeen.

3. Mielelläni tsemppaan ja neuvon opiskelijoita hakemaan mukaan vaikuttamaan. Valtuustossa ei tarvitse olla se kovaäänisin ja eniten puheenvuoroja keräävä, vaikuttaa voi muutoinkin. Ilma­piiri valtuustossa on asiallinen mutta rento.

 

”Tapaat tulevia kollegoita ­erilaisista taustoista”

Simeoni Yli-Urpo, Helsingin yliopisto

1. Halu oppia liiton toiminnasta ja rakenteesta, saada uusia tuttuja eri puolilta alaa sekä tietysti pitää opiskelija-asioita pinnalla. Aikaisempi opiskelijavaltuutettu suositteli pestiä.

2. Opiskelija-aika ja opiskelijoiden murheet saattavat unohtua nopeasti valmistumisen jälkeen. Olen halunnut varmistaa, että valtuustossa ollaan tietoisia opiskelijoiden asioista ja mahdollisesti vaikuttaa niihin, mihin pystymme.

3. Valtuustossa ja liiton toiminnassa tapaat tulevia kollegoita erilaisista taustoista. Opit liiton toiminnasta, pysyt ajan hermolla ammattikunnan kuumista puheenaiheista ja kuulet myös kahvipöydässä kiinnostavia kuulumisia alalta eri puolilta Suomea.

 

Vaikuttajaksi valtuustoon

  • Hammaslääkäriliiton valtuusto on 40 jäsenen muodostama ylin päättäjä, joka linjaa liiton toimintaa ja edunvalvontaa. Valtuustoon valitaan 36 varsinaista jäsentä ja 4 opiskelijajäsentä.
  • Valtuutettuna pääset vaikuttamaan liiton ja ammattikunnan asioihin sekä hammaslääkärien työelämän tulevaisuuteen.
  • Valtuusto 4-vuotiskaudelle 2025–2028 valitaan sähköisellä jäsenvaalilla 21.10.–12.11.2024.
  • Ehdokkaaksi voi asettua 22.9.2024 mennessä.
  • Jäsenen äänioikeus ja vaalikelpoisuus vahvistetaan 20.8. Muista liittyä liiton varsinaiseksi jäseneksi tai opiskelijajäseneksi hyvissä ajoin tätä ennen, jotta voit lähteä ehdolle ja äänestää.
  • Liiton vaalisivuilta löydät kaikki vaalin tärkeät tiedot, kuten aikataulut, ehdokasasettelun ohjeet ja -lomakkeet: www.hammaslaakariliitto.fi/valtuustovaali. Seuraa vaaliviestintää myös Hammaslääkärilehdessä ja some-kanavissa.
  • Valtuustovaalin ehdokkuudesta kiinnostuneille järjestetään infowebinaari tiistaina 20.8. klo 16.30.
  • Lisätietoa ehdokkaaksi lähtemisestä: järjestöpäällikkö Ira Peurakoskelta, ira.peurakoski@hammaslaakariliitto.fi
Lue myös
Etsitkö näitä?