Post

HammaslääkäriliittoMuutosten vuosi kiteytyi liiton etävaltuustossa

10.12.2020Heli Mikkola
valtuusto_anja
– Ensin vedän vähän henkeä jalat sohvalla, ja sitten jos lunta tulee, lähdetään laskettelemaan, kertoi Anja Eerola seuraavasta viikostaan. (Kuva: Heli Mikkola)

Neljä vuotta sitten ei meistä varmaan kukaan osannut villeimmissä kuvitelmissaankaan ajatella, ettemme voisi lainkaan kokoontua fyysisesti tämän viimeisen valtuustovuoden aikana, totesi kokouksen avannut valtuuston puheenjohtaja Pirkko Grönroos

Kokouksessa valtuusto hyväksyi liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2021. Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan eli 530 eurossa. Valtuusto vahvisti yksityissektorin uuden edunvalvonnan strategian sekä hallituksen kokoonpanon vuodelle 2021. Erovuoroisen Mika Räsäsen tilalle valittiin Tomas Pått. Pått on pitkän linjan terveyskeskushammaslääkäri Kokkolasta.

– Lisäksi olen tehnyt pientä yksityisvastaanottoa kymmenen vuotta. Valtuustossa olen ollut neljä kautta, Pått sanoo.

Kesäkuun kokouksessa aloitettua keskustelua liiton sääntömuutoksesta jatkettiin, ja keskustelun jälkeen valtuusto päätti hyväksyä sääntömuutoksen. Muutos mahdollistaa ylimääräisen jäsenmaksun perimisen mahdollisessa lakkotilanteessa.

– Uskottava edunvalvonta edellyttää mahdollisuutta mennä lakkoon. Käytännössä ylimääräistä jäsenmaksua voidaan tarvittaessa periä muutamista euroista korkeintaan toiseen jäsenmaksuun saakka ja tarpeen mukaan erissä. Tämä ei tarkoita sitä, että perittäisiin automaattisesti toinen jäsenmaksu, totesi hallituksen puheenjohtaja Sirpa Tilander.

Haikeutta ilmassa

On hetkiä, jolloin on hyvä katsoa taaksepäin, ja nyt valtuustossa oli sellainen. ”Politiikkaa, palapeliä ja paksua nahkaa”, otsikoi eläkkeelle jäävä varatoiminnanjohtaja Anja Eerola jäähyväispuheenvuorossaan kuluneet 21 vuottaan.

– Havahduin läksiäishaastattelussa siihen, että minulta kysytään, mitä se edunvalvonta oikein on. Siitä puhutaan usein vain ylätasolla. Nuoren kollegan oivalluksen mukaan se on käytännössä muun muassa sitä, että liitossa on ihminen, joka ihan oikeasti seuraa, miten toimenpidepalkkiot käyttäytyvät.

Kokouksen chatissa käytiin vilkasta keskustelua koko päivän ajan. Liiton tuoreen varatoiminnanjohtajan Nora Savanheimon pyynnöstä chatissa pohdittiin sitä, minkä tulevaisuudessa toivottaisiin muuttuvan ja minkä säilyvän.

”Uskon, että tulevaisuus tuo tullessaan paljon enemmän yhteistyötä; esimerkiksi Hammaslääkäriliiton ja Apollonian, yksityissektorin ja julkisen puolen, lääkäreiden ja hammaslääkäreiden sekä hammaslääkärin ja potilaankin. Potilaan vastuu omasta terveydestä tulee toivottavasti lisääntymään”, mietti HLL Virpi Laine Mikkelistä.

Uuden valtuuston järjestäytymiskokous pidetään tammikuussa. 

Lue lisää yksityissektorin edunvalvonnan strategiasta Hammaslääkärilehden printtilehdestä 14/2020

Hammaslääkäriliiton hallitus vuonna 2021

Sirpa Tilander, puheenjohtaja
Pia Helander, varapuheenjohtaja
Riitta Lindberg, varapuheenjohtaja
Sanni Aho, jäsen
Katri Hyvärinen, jäsen
Minna Jakonen, jäsen
Heikki Kiviahde, jäsen
Minna Marttila, jäsen
Minna Pellinen, jäsen
Tomas Pått, jäsen
Konsta Määttä, opiskelijajäsen

Lue myös
Etsitkö näitä?