Ihmiset

LaadunedistäjäLuuppien kehitystyö toi kunniamaininnan

25.8.2023Outi Hautamäki
Kari Ulvio tekee luuppimitoitusta ja asennusta suuhygienisti Jasmiina Kytölälle. Asennuskuvan perusteella voidaan toimittaa samasäätöiset lainaluupit nopeasti käyttöön, jos omat luupit vaurioituvat. (Kuva: Mikko Nyman)

Hammaslääkäri Kari Ulvion mielestä suun terveydenhuollon hyvän laadun merkitys on siinä, että se pitää yllä ammattikunnan arvostusta.

– Ammattikuntamme hyvä maine on seurausta huolellisesta työhön omistautumisesta.

Tällä hetkellä Ulvio panostaisi laadun edistämisessä ennaltaehkäisyyn ja terveysohjaukseen potilaiden hoitokierteen katkaisemiseksi. Hän kannustaa alalla toimivia lähettämään ehdotuksia Laadunedistäjä-kunniamaininnan saajaksi.

– Hammashoidossa on monta osa-aluetta, joiden laatu vaikuttaa lopputulokseen. Kaikkia laatua edistäviä ajatuksia kannattaa tuoda esiin ja kehityskelpoisia kannustaa palkitsemalla.

Ulvio palkittiin Laadunedistäjä-kunniamaininnalla vuonna 2004 kehitystyöstään tarkemman näkemisen puolesta hammashoitotyössä. Sysäys Meridentin kevyiden luuppien kehittämiseen tuli vuonna 1976 valmistuneelle hammaslääkärille omakohtaisesta kokemuksesta.

– 1990-luvun alkupuolella hankin ensimmäiset kiikariluuppini, mutta kaikki sen ajan näköpelit olivat epämukavia kokopäiväkäytössä. Koska maailmalta ei keveitä ja hyvään ergonomiaan säädettäviä luuppeja löytynyt, päätin itse tehdä sellaiset.

Ulvio sai patentin luuppien kiinnitysmekanismille ja pääsi mukaan tuotekehityskurssille, ja yritys perustettiin vuonna 1996. Nykypäivänä luupit ovat tuttu työväline suurelle osalle hammaslääkäreistä.

– Alkuvaiheessa muutama kollega pelkäsi potilaiden alkavan epäillä hammaslääkärin näkökykyä, jos joutuu luuppeja käyttämään. Nykyään ennemmin käyttämättömyys ihmetyttää monia.

– Kunniamaininnan tuoman huomion myötä saimme myös parannusehdotuksia ja uusia tuoteideoita käyttäjiltä.

Ehdota Laadunedistäjää liiton verkkosivuilla: https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/laatu-ja-potilasturvallisuus/laadunedistaja-kunniamaininta

 

Lue myös
Etsitkö näitä?