Sattuipa silmiini sopivasti marraskuussa tutkimus, jossa oli selvitetty, pitääkö vanha kansanviisaus paikkansa. Käsitys nimittäin on vahva, että huono sää heijastuu erilaisina nivel- ym. kolotuksina henkilöillä, joilla sellaisiin on alttiutta. Nyt tähän kysymykseen on saatu ainakin osittainen vastaus.
Yhdysvaltain Medicare-aineistosta tutkittiin peräti 11 673 392 potilaan avohoitokäynteihin liittyneet nivelkolotukset ja selkäsäryt (1). Potilasmateriaalia oli tutkimuksessa siis lähemmäs 12 miljoonaa, kun asiaa takautuvasti tutkittiin vuosien 2008–2012 rekistereistä!
Potilaiskäynneistä 18 % (2 095 761) oli osunut sadepäiville. Näitä potilaskertomuksia verrattiin sitten aurinkoisten päivien vastaaviin tietoihin. Vertailtavien potilaiden tiedot, niin sadepäivinä käyneiden kuin aurinkoisina päivinä vastaanotoilla käyneiden kerättiin samoilta maantieteellisiltä alueilta, jotta esimerkiksi pohjois- ja etelävaltioiden väliset erot eivät sekoittaisi tuloksia. Potilaat sairastivat reumatoidiartriittia, osteoartriittia, spondyloosia, selkärangan välilevysairauksia ja muita nivelongelmia, jotka eivät olleet trauman seurausta.
Entäpä tulokset? Nyt eivät mummojen ja pappojen matalapaineeseen reagoivat ”reumatismit” saaneet tässä tutkimuksessa ollenkaan vahvistusta. Tilastollisesti merkitsevää eroa ei kolotusoireiden raportoinnissa löytynyt sade- ja aurinkopäivien välillä. Päin vastoin trendi näytti viittaavan aivan toiseen suuntaan kuin mitä tutkijat olivat olettaneet.
Nivel- ja selkäkipuja oli enemmän aurinkoisina (6,35 %) kuin sadepäivinä (6,39 %), ja tuo pieni prosentuaalinen ero oli tilastollisesti lähes merkitsevä (p = 0,05). Tilastoanalyyseissä oli pyritty mahdollisimman huolellisesti kontrolloimaan kaikki sekoittavat tekijät.
Artikkelin kirjoittajat, jotka ovat kuulun Harvardin yliopiston tutkijoita, hämmästelevät kirjoituksessaan itsekin tätä tulosta. Niin vahva on ollut alussa mainittu käsitys, jonka mukaan sään vaihtelut todella heijastuvat nivelten kolotuksissa. Kun asia nyt siis selvitettiin näin valtavan suuressa aineistossa, ei tuloksen suhteen pitäisi olla epäselvyyttä.
Miten mahtavatkaan leukanivelet ja hammassäryt käyttäytyä sään mukaan? Tässäpä alan tutkijalle vallan mainio aihe ryhtyä asiaa selvittämään!
1. Jena AB et al. Association between rainfall and diagnoses of joint or back pain: retrospective claims analysis. Br Med J 2022; 2017: 359. doi.org 10.1136/bmj.j5326.