Post

KoronavirusLiitto kokosi vastaukset lomautuksiin liittyviin kysymyksiin

3.4.2020Anu Tilander, Heli Mikkola
istock-tyotakit_naulassa
(Kuva: iStockphoto)

Koronakriisin aiheuttamat lomautukset tai niiden uhka näkyvät Hammaslääkäriliiton lakimiehille tulevissa kysymyksissä selvästi. Aiheesta on koottu selkeästi ryhmitelty tietopaketti liiton verkkosivulle. Kokonaisuuteen pääset tästä

Lakimiesten päällimmäinen neuvo on yksinkertainen.

– Palkansaajan on ihan keskeistä muistaa, että jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä, toteaa liiton neuvottelupäällikkö Lotta Lax.

– llmoittautuminen on voimassa saman tien, mutta sitä ei voi tehdä takautuvasti esimerkiksi eiliselle päivälle. Työttömyyskassan maksamaa ansiopäivärahaa tai Kelan maksamaa työttömyysturvaa voidaan maksaa vain sellaiselta ajalta, jona ilmoittautuminen on voimassa.

Liiton lakimies Heikki Kuusela kertoo, että toimeentuloa koskevia kysymyksiä on tullut sekä työntekijöiltä että yrittäjiltä.

– Mitään selkeää yleisvastausta tilanteessa ei ole, kun yrittäjät eivät toistaiseksi ole päässeet kovinkaan helposti työttömyysturvan piiriin. Lomautuksen osalta vastaukset toki jakautuvat sen perusteella onko kysyjä lomauttaja vai lomautettu.

Liiton verkkosivun Hammaslääkärit ja koronavirus -osio on jaoteltu ensin kahteen osaan: Viranomaisohjeisiin ja liiton ohjeisiin eri sektoreilla työskenteleville hammaslääkäreille. Lomautuksia käsittelevät liiton ohjeet on ryhmitelty kolmeen osaan. Jaotteluperuste on työsuhteen muoto: Töissä kuntasektorilla: Lomauttaminen kunnissa ja kuntayhtymissä, Työsuhteessa yksityisellä: Yksityisvastaanotoilla työskentelevien työntekijöiden lomauttaminen sekä Yrittäjänä: Katso yksityisvastaanottojen toimintaan liittyviä asioita tästä > Lomauttaminen hoidon kysynnän vähentyessä.

Hammaslääkärit ja koronavirus -sivua päivitetään jatkuvasti.

Lue myös
Etsitkö näitä?