Uutiset

HammaslääkäriliittoKela-korvauksen tuplaaminen helpottaisi hoitoon pääsyä

25.8.2022Anu Tilander

Suun terveydenhuollon Kela-korvauksen kaksinkertaistaminen helpottaisi Hammaslääkäriliiton mukaan potilaiden hoitoon pääsyä. Liitto ehdottaa, että hallitus vähintään kaksinkertaistaisi hammashoidon Kela-korvaukset väliaikaisesti jonojen purkamiseksi.

– Suun terveydenhuollossa kärsitään nyt historiallisen pahasta hoitovelasta. Vakavan tilanteen korjaamiseen tarvitaan nopeita toimia. Kela-korvauksen korottaminen on yksi tehokas keino paikata valtavaa hoitovelkaa, sanoo toiminnanjohtaja Henna Virtomaa liiton tiedotteessa.

Monessa kunnassa terveyskeskusten potilasjonot ovat jo venyneet reippaasti yli kuuden kuukauden ja pahimmillaan jopa yli vuoden mittaisiksi. Pahin tilanne on suurimmissa kaupungeissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) on myös jättänyt toimenpide­aloitteen suun terveydenhuollon Kela-korvausten nostamisesta.

Hammashoidon Kela-korvauksia ei leikata

Hallitus aikoo elo-syyskuun budjettiriihessä leikata 64 miljoonaa euroa yksityisen hoidon ja tutkimuksen korvauksista. Leikkaukset eivät koske hammashoidon ja mielenterveyden hoidon korvauksia, jotka jäävät toistaiseksi ennalleen.

Suunnitelmissa on nyt poistaa esimerkiksi laboratoriotutkimusten, kuvantamisen, säde- ja sytostaattihoidon ja fysioterapian Kela-korvaukset. Yksityisten lääkärikäyntien korvaus leikattaisiin noin 8 euroon. Säästöt tulisivat voimaan vuoden 2023 alusta. Leikkauksilla on tarkoitus rahoittaa vanhuspalvelulain hoitajamitoitusta.

Hallitus on valmistellut osana sote-uudistusta monikanavarahoituksen purkamista, jossa yhtenä vaihtoehtona on yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten lakkauttaminen. Suunnitelmaa on vastustettu laajasti, esimerkiksi Kela, Kuntaliitto, terveydenhuoltoalan yritykset sekä useat sote-alan edunvalvonta- ja ammattijärjestöt Hammaslääkäriliitto mukaan lukien.

Hammaslääkäriliiton tiedote (16.8.2022): Kela-korvauksen tuplaaminen lyhentäisi hammashoidon potilasjonoja: https://www.sttinfo.fi/tiedote/kela-korvauksen-tuplaaminen-lyhentaisi-hammashoidon-potilasjonoja?publisherId=69818237&releaseId=69948179

Lue myös
Etsitkö näitä?