Ihmiset

HammaslääkäriliittoLiiton arvostuksen takana vahva professio ja vaikuttava toiminta

16.6.2023Anu Tilander
Liiton valtuuston varapuheenjohtaja Leo Heinosen mielestä tyytyväisyyteen voi olla vaarallista täysin tuudittautua. (Kuva: Jussi Helttunen)

Suomalaiset valitsivat tänä vuonna Hammaslääkäriliiton arvostetuimmaksi ammattiliitoksi.

– Hyvät tulokset mielikuvissa kansalaisten keskuudessa kertovat, että Hammaslääkäriliitto onnistuu viestimään olevansa sekä hammaslääkärikunnan että väestön suunterveyden puolestapuhuja. Tämä antaa tärkeää vaikutusvaltaa yhteiskunnalliseen keskusteluun: liitto on luotettava, ammattikuntaa yhteen kokoava suunterveyden asiantuntija, kommentoi tuloksia liiton valtuuston varapuheenjohtaja Leo Heinonen.

Myös hammaslääkärit ovat varsin tyytyväisiä omaan liittoonsa. Silti tähän voi olla Heinosen mielestä vaarallista täysin tuudittautua. Ikänsä puolesta hän tarkastelee toimintaa myös nuoren hammaslääkärin silmin.

– Merkittävä osa hammaslääkäreistä kuuluu liittoon, mutta on myös liian paljon erityisesti nuoria kollegoita, joille on epäselvää, miksi maksaa jäsenmaksua. Siksi olisi tärkeä tavoittaa potentiaaliset jäsenet terästämällä heille liiton merkitystä, Heinonen pohtii.

– Miten vastata, jos kollega kahvipöydässä kertoo lopettaneensa jäsenyyden, kun nyt on muitakin kuluja ja vaikka liitto on ihan kiva, niin ei hän ole niin tainnut siitä jäsenyydestä edes hyötyä. Monen mielenkiinto katkeaa, jos vastaus karkaa leijumaan kankean kuuloiseen AY-vaikuttamiskieleen järjestäytymisasteineen, saavutettuine etuineen ja työmarkkinaneuvotteluineen.

Näiden potentiaalisten jäsenten pohdintoihin tulisi Heinosen mukaan olla selkeä vastaus ja heidän mielikuviinsa liiton tulisi jatkossa erityisesti vaikuttaa.

 

Jäsenten arvostama tasapuolinen edunvalvoja

Taloustutkimus vertaili väestötutkimuksessaan kokonaismielikuvia ja arvostusta 24 eri ammattiliitosta.

Ykköseksi vastaajat arvioivat Hammaslääkäriliiton myös johdon kyvykkyydessä. Yhteiskunnallisessa vastuunottokyvyssä sijoituksena oli hopea. Liitto nousi vertailussa kärkeen myös jäsenten tyytyväisyydessä.

– Olemme tuloksesta mielissämme. Tämä on vahva viesti siitä, että meidät tunnetaan ja teemme oikeita asioita monella rintamalla niin hammaslääkärien ja potilaiden, suunterveyden ja suun terveydenhuollon kuin väestön terveyden edistämisen ja laajemminkin yhteiskunnan näkökulmasta. Tästä on hyvä jatkaa liiton toimintaa ja sen kehittämistä, sanoo toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Tutkimukseen vastanneista hammaslääkäreistä 60 prosenttia oli liittoonsa erittäin tyytyväisiä ja 24 prosenttia melko tyytyväisiä. Puolet oli sitä mieltä, että liitto on onnistunut jäsentensä asiantuntijuuden arvostuksen nostamisessa erittäin hyvin ja 22 prosenttia melko hyvin.

Lisäksi jäseniä sekä liittoja tuntevia pyydettiin arvioimaan mielikuviaan liittojen toiminnasta eri osa-alueilla. Hammaslääkäriliitto oli arvioiduissa mielikuvatekijöissä toiseksi paras, kun vertailtiin liittojen jäsenetuja ja palveluja sekä kykyä turvata oman alansa työpaikkoja.

Kolmanneksi liitto sijoittui tulevaisuudennäkymissä, tasapuolisuudessa kaikkien jäsenten asioiden ajamisessa sekä kyvykkyydessä neuvotella työ- ja virkaehtosopimuksia. Eniten petrattavaa liitolla oli jäsenten työaikojen ja -olojen valvonnassa.

Taloustutkimus Oy selvittää suomalaisten mielikuvia ammattiliitoista kahden vuoden välein. Vuoden 2023 tutkimus toteutettiin internetpaneelina, johon vastasi yhteensä 3003 15–79-vuotiasta suomalaista. Lue lisää tuloksista myös Hammaslääkärilehden 7/2023 jutusta: Hammaslääkäriliitto kärkeen ammattiliittojen arvostuksessa.

Lue myös
Etsitkö näitä?