Uutiset

TyöpaikkaLauantai täynnä hampaiden poistoja

11.3.2022Outi Hautamäki
juhani_makkonen_web
Juhani Makkonen. (Kuva: Riikka Ruotsalainen)

Juhani Makkonen toimii yksityishammaslääkärinä vuonna 2014 perustamassaan ja omistamassaan Hammaslääkäriasema Otsossa.

Yksityisvastaanottoja on ollut vuosien varrella useita, ja alkuvuosinaan hän työskenteli lisäksi terveyskeskuksessa, sairaaloissa ja silloisella Kuopion hammasklinikalla. Nykyään työ painottuu hampaanpoistoihin ja muuhun kirurgiaan.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
Täytin syksyllä 60 ja suunnittelin vähentäväni työntekoa. Niinpä nyt ajelin lauantaiaamuna töihin… Mietiskelin sitä, että päivä on pelkkiä poistoja. Töissä minä, hoitaja ja respa. Lauantaipäivissä on oma tunnelmansa ja työpäivässä rauhallisempi poljento. Puhelin ei juuri soi. Voi tehdä rauhassa suunnittelemansa. Pieniä poistoteknisiä ylläreitä voi tulla, mutta ne eivät venytä päivää tai romuta aikataulua.

Kerro yksityiskohta, joka päivästä jäi mieleesi.
Yksi kammoinen asiakas erottui muista. Edellinen poisto oli kestänyt kuulemma tuntikausia. Kipua ei tuntunut, mutta äänet ja rapsahdukset säpsäyttivät. Pientä vaimeaa vaikerrustakin oli koko ajan, ja koetimme rauhoitella. Totesimme yhdessä, että se oli hänen tapansa selvitä. Vietiin sitten homma loppuun vaikerruksen kera.

Mitä oivalsit?
Mietin jossain vaiheessa, että varmaan kaikki virheet on tullut töissäkin tehtyä. Virheistä oppii, sanotaan. Varmaan, mutta onneksi on muitakin tapoja. Toisaalta, jos liikaa varoo virheitä, osa tarpeellisistakin asioista jää tekemättä.

Mitä haluaisit muuttaa työpäivässäsi?
Tällaisesta rauhallisesta työpäivästä, jossa ehtii tehdä suunnittelemansa, en haluaisi oikeastaan muuttaa mitään. Usein kiire riivaa työpäiviä, vaikka on jätetty hieman tyhjää väleihin ja varattu reilut ajat toimenpiteisiin. Hankalia paikkojen hajoamisia ja kipujuttuja tuntuu joskus tulevan samanaikaisesti kaikille. Ajoittaiselle kiireelle ei ole mitään kohtuullista tehtävissä.

Juhani Makkonen

  • yksityishammaslääkäri vuodesta 1988
  • valmistunut 1987

Työpaikka

  • Hammaslääkäriasema Otso, Joensuu
  • työntekijöitä 9, joista hammaslääkäreitä 3
Lue myös
Etsitkö näitä?