Post

HammaslääkäriliittoLähde mukaan sitoutuneiden ammattilaisten yhteisöön

29.5.2020Heli Mikkola
ona_kopra_vaaka
Ona Kopraa valtuustotyön vaatima aika askarrutti etukäteen. Käytäntö osoitti, että hyvin ehtii. Lisäksi aikaa riittää mm. palveluskoiraharrastuksen ma...

– Neljä vuotta sitten pohdin, olenko vielä liian tuore hammaslääkäri antamaan mielipiteitä koko ammattikuntaamme koskeviin asioihin ja edustamaan terveyskeskushammaslääkäreitä, kertoo Turun kaupungin vastaava hammaslääkäri Ona Kopra. Hän on ollut liiton valtuustossa kauden 2017–2020.

Myös valtuustotyön viemä aika askarrutti, ja Kopra mietti, ehtiikö hän keskittyä ja panostaa työhön haluamallaan tavalla. Tammikuussa 2016 hän oli juuri aloittanut vastaavana hammaslääkärinä, joten hammaslääkärien työntekoon vaikuttavat asiat tuntuivat erityisen tärkeiltä.

Ehdolle suostumiseen vaikutti myös kollegan inspiroiva viesti – terveiset ja kiitokset tästä Turun kaupungin hammaslääkäreitä lähestyneelle Riitta Lindbergille.

Mitä valtuustotyö on antanut arkityöhösi?

– Laajempaa merkitystä, eritysesti esimiestyöhön. Valtuuston kokoukset toimivat myös irtiottona hammaslääkärin työstä – hammaslääkärien, hammaslääketieteen ja potilaiden asioiden parantamiseksi, Kopra sanoo.

Valtuuston antoisimmat puolet liittyvät Kopran mielestä sitoutumiseen, joten ajankäyttö ei kenties kuitenkaan osoittautunut ongelmaksi.

– Yhdessä tekemisen tarmo ja innostuneisuus on ollut mahtavaa, samoin tunne siitä, että tekee tärkeää työtä ja saa viedä uusinta tietoa taas edelleen työpaikalleen, on ollut arvokas. Antoisaa on ollut myös saada huippuvieraita, kuten ministereitä, valtuuston kokouksiin kertomaan ajankohtaisista asioista, Ona Kopra sanoo.

”Suosittelen valtuustotyötä kaikille”

Porilainen yksityishammaslääkäri Jussi Sävelä on ollut valtuustossa kaksi kautta. Hän kuvailee valtuustoa sitoutuneiden ammattilaisten yhteisöksi.

– Kaiken kaikkiaan valtuustotyö on laajentanut myös yhteiskunnallista ajatusmaailmaa oman ammattikunnan ulkopuolelle. Oman työn kannalta on ollut hienoa tavata lukematon määrä sitoutuneita ammattilaisia, jotka jakavat auliisti tietämystään ja käytännön vinkkejä sekä ammattipoliittisista asioista että kliinisestä toimenkuvasta, Sävelä kertoo.

Alun perin myös Sävelä mietti, riittääkö aika. Hän kuitenkin huomasi pian, että samoja asioita miettii joka tapauksessa päivittäin. Omassa mielessä asiat jalostuvat nimenomaan valtuustoviikonloppujen ulkopuolella.

Antoisimmalta valtuustotyössä tuntuvat ryhmätyöt ja keskustelut pienryhmissä.

– Niissä todella huomaa, miten erilaiset käytännöt ja tavat toimia tuottavat samat suun terveydenhuollon päämäärät. Keskustelu on värikästä, ja toimiston henkilöt ovat tuoneet hienosti ajankohtaiset aiheet haasteiksi.

Sävelä kertoo olleensa järjestöaktiivi jo opiskeluaikanaan. Asetuttuaan pitämään omaa vastaanottoaan Poriin hän huomasi jonkin ajan kuluttua taas kaipaavansa aktiivista ammatillista järjestötoimintaa.

– Haluan suositella valtuustotyötä kaikille ja varsinkin nuorille hammaslääkäreille. Osallistuminen edesauttaa ammattikuntamme kehittymistä ja on oiva mahdollisuus tavata mielenkiintoisia kollegoja, Sävelä sanoo. 

Sähköinen äänestys käyttöön valtuuston vaalissa

Hammaslääkäriliiton 40-jäseninen valtuusto valitaan marraskuussa kaudelle 2021–2024. Valtuusto on liiton ylin päättävä elin ja se linjaa järjestön toiminnan suuntaviivoista tulevaisuuteen.
Vaalit ovat ensimmäistä kertaa kokonaan sähköiset. Äänestäminen tapahtuu vaalin yhteistyökumppanina toimivan Mailhouse Oy:n äänestyssivulla, jonne tunnistaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla.
Ehdokasasettelu käynnistyy elokuussa ja päättyy 18.9.2020. Sähköisen vaalin äänestysaika on 19.10.–10.11.2020, ja vaalin tulos on selvillä 11.11.2020.
Valtuustoon tarvitaan nyt uusia luottamushenkilöitä vaikuttajiksi. Ehdokkaaksi on helppo asettua, sillä jäsen voi asettua ehdolle, kun hänellä on yksi tukija. Käytössä on yksi valtakunnallinen vaalipiiri. Lisäksi Ahvenanmaalta valitaan yksi valtuutettu ja jokaisesta yliopistosta opiskelijavaltuutetut.
Vaalia markkinoidaan liiton eri viestintäkanavissa. Sähköisessä vaalissa painottuvat erityisesti liiton verkkosivut, uutiskirje ja some-kanavista Facebook. Muistathan huolehtia, että liiton jäsenrekisteriin ilmoittamasi sähköpostiosoite on oikein. Voit tarkistaa ja päivittää yhteys- ja työpaikkatiedot www.hammaslaakariliitto.fi -jäsensivustolla Omissa
tiedoissa.
Lisää infoa on tulossa kesäkuussa, joten kannattaa seurata liiton viestintää.

Vaalin tärkeät faktat ja aikataulu muistiin

  • Jäsenten äänioikeus ja vaalikelpoisuus vahvistetaan 20.8. Muista liittyä liiton varsinaiseksi jäseneksi tai opiskelijajäseneksi tätä ennen, jotta voit asettua ehdolle ja äänestää. Liiton hallitus hyväksyy uudet jäsenet kokouksissaan 15.6. ja 14.8. Jäsenhakemus tulee lähettää viimeistään ennen 14.8. pidettävää kokousta, jotta jäsenyys voidaan vahvistaa vaaliluetteloon.
  • Vaaliluettelo on nähtävänä liiton toimistossa 24.–28.8., jolloin on tehtävä mahdolliset huomautukset vaalilautakunnalle.
  • Virallinen vaali-info ja ehdokasasettelulomakkeet julkaistaan vaalisivuilla www.hammaslaakariliitto.fi ja 21.8. ilmestyvässä Hammaslääkärilehdessä (nro 9/20).
  • Ehdokas-, vaaliliitto- ja vaalirengas-ilmoitukset on jätettävä vaalilautakunnalle viimeistään 18.9. Lomakkeet toimitetaan liiton toimistoon postitse.
  • Sähköisen vaalin äänestysaika on 19.10.–10.11.
  • Vaalimateriaalit, ehdokasesittelyt ja äänestysohjeet ovat liiton vaalisivuilla. Ehdokasesittelyt julkaistaan 30.10. ilmestyvässä Hammaslääkärilehdessä (nro 12/20). Äänioikeutetuille postitetaan muistutuskortti vaalin alkaessa.
  • Vaalitulos julkistetaan 11.11.

Ira Peurakoski

Lue myös
Etsitkö näitä?