Uutiset

TyöpaikkaKuulonsuojaimet kunniaan

17.5.2024Outi Hautamäki
Jani Laajalahti. (Kuva: Jani Laajalahti)

Jani Laajalahti palasi kotipaikkakunnalleen Iisalmeen tekemään käytännön syventävän harjoittelun ja on sen jälkeen työskennellyt hammashoitolassa kohta kaksi vuotta.
– Olen saanut tehdä monipuolisesti kaikkia toimenpiteitä, mikä on ollut nuorena hammaslääkärinä todella hyvä juttu. Viime aikoina olen ollut erityisen kiinnostunut leikkauksellisista poistoista, joita varten olen saanut päiväkirjalle tilaa joka viikolle.

Mitä ajattelit tänään töihin mennessäsi?
Työmatkalla en ajatellut juuri mitään – aamulla ajatus alkaa yleensä kulkea vasta työkoneen avaamisen jälkeen.

Kerro yksityiskohta, joka ­päivästä jäi mieleesi.
Juurihoidetun etuhampaan muovikruunusta tuli esteettinen, ja myös potilas oli lopputulokseen tyytyväinen. Juurihoitokin on mukavaa ja merkityksellistä, kun hammas on potilaalle tärkeä ja omahoito pelaa.

Mistä keskustelitte kahvihuoneessa?
Hammasröntgenkuvien säteilymääristä. Ihmettelimme löytämääni taulukkoa, jonka mukaan yhden intraoraalikuvan säteilyannos vastaa kahden banaanin syömistä. Taulukon mukaan yhdellä lomalennolla säteilyaltistusta voi tulla 200 intraoraalikuvan annoksen verran.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Parinkin potilaan omahoito oli selkeästi parantunut tutkimuskäynniltä.

Mikä oli kiperin paikka tänään?
Leikkauksellisessa alaviisaudenhampaan poistossa meinasi olla hankalaa saada näkyvyyttä kruunua ja juuria separoidessa. Poisto meni kuitenkin hyvin ja oli sopivan haastava.

Mitä oivalsit?
Huomasin taas paikkauskäynnillä, kuinka hyvä hankinta yksilöllisesti valmistetut puheäänen läpi päästävät korvatulpat ovat. Työympäristön meluisuuden huomaa vasta, kun on kokeillut kunnon kuulonsuojaimia. Melutason laskeminen suojaa kuulon heikkenemiseltä ja vähentää tuntuvasti stressiäkin.

 

Jani Laajalahti

  • terveyskeskushammaslääkäri
  • valmistunut: 2022

 

Työpaikka

  • Iisalmen hammashoitola, Pohjois-Savon hyvinvointialue
  • työntekijöitä 25, joista ­hammaslääkäreitä 8
Lue myös
Etsitkö näitä?