Post

TyöpaikkaKoronapolilla ei pelota

25.5.2020Outi Hautamäki
tyopaikka_rajapuro
Kuva: Ari Laine / HUS

HUSissa yleisanestesiahammashoitoja tekevä ja kliinisenä opettajana toimiva Atte Rajapuro on 19.3. lähtien hoitanut koronapotilaiden, altistuneiden, karanteenissa olevien sekä muuta hengitystieinfektiota sairastavien akuutteja hammasvaivoja. Hän vastasi palstan kysymyksiin 15.5.2020.

Millainen oli työpäiväsi?

Potilaat tulevat Kirurgisen sairaalan koronahammaspäivystykseen kuntien hammaslääkärien lähettäminä. Hoidontarpeen arviota tekevät HUSin erikoishammaslääkärit, ja hoitoonottokriteerit ovat tiukat potilaiden koronaoireiden sekä hampaisto-oireiden osalta.

Lähinnä hoitoon on tullut lämpöileviä hengitystieinfektiopotilaita. Potilaat ohjataan koronavirustestiin samalla, kun hammashoitoaika annetaan.

Saamme siis hyvissä ajoin tiedot saapuvasta potilaasta ja teemme etukäteen lähetteet mahdollisia extraoraaliröntgenkuvauksia varten. Intraoraalikuvia ei oteta. Ptg-kuva tulostetaan mukaan hoitohuoneeseen. Valmistelemme myös tarvittavan välineistön, jotta lisävälineistöä ei tarvittaisi hoidon aikana.

Suojavarusteisiin kuuluu kosteutta läpäisemätön suojatakki, suojalasit, laaja suojamyssy, FFP2-luokiteltu hengityssuojain ja suojahanskat. Käytössä on myös erilliset työkengät, joita ei viedä pois ns. likaiselta puolelta.

Koronapolilla hoidetaan vain voimakkaat hammassäryt ja turvotukset ym. akuutit suu-/hammasvaivat, jotka eivät voi odottaa potilaan paranemista hengitystieinfektiosta. Toiminta pyritään pitämään aerosolittomana – käytännössä teen useimmiten huonokuntoisten hampaiden poistoja ja pulpiitin ensiapuhoitoja.

Kun monet tärkeät työkalut ovat poissa käytöstä, helpotkin operaatiot ovat usein hankalampia. Hyvien suojatoimien sekä hyvän perehdytyksen ja toimintaohjeiden takia koronavirusta en ole työssäni pelännyt.

Potilaiden määrät ovat vaihdelleet toiminnan kehittyessä ja epidemiatilanteen muuttuessa. Ensimmäisenä päivänä potilaita oli 4, tänään 2.

Mitä erityistä hoidossa tulee huomioida?

Tärkeää on itsensä, hoitohenkilökunnan ja kaikkien potilaiden suojauksen lisäksi vaikuttava hoito, ettei potilaan tarvitse tulla uudestaan saman vaivan takia.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?

Hyvät työkaverit ja hoitotiimi.

Työpaikka-palstalla hammaslääkärit eri puolilta Suomea kertovat arjestaan.

Hammaslääkäri

  • HLL Atte Rajapuro
  • sairaalahammaslääkäri, yliopisto-opettaja, yksityishammaslääkäri
  • valmistunut: 2016

Työpaikka

  • HUS, Helsingin yliopisto ja Oral Kaari, Helsinki
  • HUSin suu- ja leukasairauksien linjassa työntekijöitä 89, joista hammaslääkäreitä 73
Lue myös
Etsitkö näitä?