Post

TyöpaikkaKoronanäytteenotossa hyödyksi muille

4.5.2020Outi Hautamäki
tyopaikka_mia_okura_muokattu
Mia Okura

Syventävän käytännön harjoittelun juuri valmiiksi saanut Mia Okura siirtyi 24.3. terveyskeskushammaslääkärin työstään Kymenlaakson keskussairaalaan ottamaan koronanäytteitä. Hän vastasi kysymyksiin 15.4.2020.

Millainen oli työpäiväsi?
Olin aamuvuorossa. Näytteidenottotahti on koko ajan kiihtynyt, ja aamuvuorot alkavat olla melko kiireisiä. Myös terveydenhuollon henkilökuntaa on alettu testata herkemmin kriteerein.

Potilaat saapuvat näytteenottoon autolla, ja näyte otetaan auton ikkunan kautta. Koronakonsulttina toimiva infektiolääkäri haastattelee potilaat etukäteen ja määrittää, tarvitaanko potilaasta kliininen arvio vai onko potilaan hoitoisuus tarpeeksi hyvä pelkkään koronanäytteenottoon ja kotikaranteeniin.

Näyte otetaan tällä hetkellä nielusta. Itse näytteenottaminen ei ole haastavaa – lähinnä paineita tuo ajatus, että näyte jostain syystä epäonnistuu, eikä oikeaa tietoa potilaan tilasta saataisikaan.

Näytteenoton jälkeen kirjaamme Lifecareen tiedot toimenpiteestä ja listaamme otetut näytteet laboratoriolle ja näytteitä käsittelevälle infektiolääkärille.

Tämän lisäksi aikaa kuluu muun muassa labralähetteen tekoon, henkilötietotarrojen tulosteluun näyteputkiin, tyhjien näyteputkien tilaamiseen, suojavarusteiden pukemiseen ja päivystyshoitajien avustamiseen.

Montako näytettä otit tänään?
Aamuvuorossa drive-in-näytteitä oli 7 ja vastaanotolla tai osastolla otettuja näytteitä 3.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Virtaa työpäivään tuo se, että tuntee olevansa muille hyödyksi. On motivoivaa, että vapautamme päivystyksen henkilökunnan kädet tärkeämpiin tehtäviin. Toki itsellä vastavalmistuneena on ikävä kliinisiin töihin, mutta ajatuksella, että tämä on vain väliaikaista, jaksaa painaa eteenpäin.

Työpaikka-palstalla hammaslääkärit eri puolilta Suomea kertovat arjestaan.

Hammaslääkäri

  • HLL Mia Okura
  • tk-hammaslääkäri
  • laillistettu 2.4.2020

Työpaikka

  • Kymsote, Karhulan hammashoitola, Karhula/Kotka
  • työntekijöitä 22, joista hammaslääkäreitä 8
Lue myös
Etsitkö näitä?