Post

HammaslääkäriliittoKonkarin ja noviisin yhteistyöllä eteenpäin

23.2.2021Heli Mikkola
jarmolahti_web
– Toivon, että voimme Leon kanssa täydentää toisiamme. Hänellä on erilaista tietoa, miettii Jarmo Lahti yhteistyötä varapuheenjohtaja Leo Heinosen kanssa. (Kuva: Nina Susi)

Hammaslääkäriliiton valtuuston tuore puheenjohtaja, HLL Jarmo Lahti toivoo vievänsä eteenpäin mahdollisimman keskustelevaa valtuustoa. Valtuustokauden isoin onnistuminen olisi, jos työkuorman jakamisesta yksityisen ja julkisen sektorin hammaslääkärien kesken saataisiin lopulta aikaan toimiva ratkaisu. 

Lahti (56) on torniolainen terveyskeskushammaslääkäri ja luottamusmieskonkari. Hänen rinnallaan varapuheenjohtajana aloittaa helsinkiläinen toisen kauden valtuutettu, HLL Leo Heinonen (28). Lahti on ollut valtuuston jäsen 20 vuoden ajan; nyt alkanut nelivuotiskausi on seitsemäs valtuusto, jossa hän on mukana. Heinonen oli edellisellä kaudella valtuustossa opiskelijavaltuutettuna. 

Mitkä ovat puheenjohtajien tavoitteet seuraavalle neljälle vuodelle? 

– Tuoda kentän ääni hallituksen ja toimiston asiantuntijoiden käyttöön ja näin parhaimmillaan vaikuttaa valtakunnan politiikkaan. Tämä on se isoin tavoite järjestötyössä mukana olemiseen, yhdessä asioita saa eteenpäin paremmin kuin yksin, Lahti sanoo. 

Konkreettinen tärkein esillä pidettävä asia on Lahden mielestä työkuorman jakaminen yksityisen ja julkisen puolen hammaslääkärien välillä.  

– Sitä on mietitty niin kauan kun olen valtuustossa ollut, aina on ylätasolla ollut jotain vastassa, viimeksi sote-uudistus tulossa. Myös työhyvinvointiin ja ammattikunnan yhtenäisyyteen liittyvät asiat ovat keskeisiä. Pahin uhka on, että kollegat väsyvät, kun eivät pysty tekemään työtä niin hyvin kuin haluaisivat.  

– En ole koskaan kuullut, että kukaan hammaslääkäri olisi työtä pelännyt, enemmän rassaa se työ, jota ei pystytä tekemään, vaikka pitäisi. 

 – Odotan, että voimme Jarmon kanssa miettiä kokouksia valmistellessamme, miten saisimme erilaiset näkemykset mahdollisimman hyvin esiin, ajattelee Leo Heinonen. Heinonen kuvattiin Helsingin yliopistomuseon hammaslääketieteen kokoelmien näyttelytilassa. (Kuva: Jussi Helttunen)

Osallistumista ja liiton mielikuvan pohtimista 

Siinä missä Lahti on konkari sekä pitkän ja tasaisen työuran tekijä, työpari Leo Heinonen on uuden hammaslääkärisukupolven edustaja, pätkätyöläinen ja työelämän utelias tarkastelija, joka ei halua juurtua liian nopeasti. Heinonen ei myöskään halua luoda keinotekoisia rajoja ja ajatella itseään erityisesti julkisen tai yksityisen hammaslääkäriksi. 

– On tarjonnut paljon erilaista näkemystä, kun olen ollut erilaisissa ja eri kokoisissa työyhteisöissä. Toivottavasti voin auttaa näkemään joitain asioita uudesta vinkkelistä. 

Omaa uraa varten työelämän peilailu on tuottanut kaksi havaintoa. Heinonen haluaa tehdä työnsä kunnolla ja pitää siitä, että työpaikka antaa siihen mahdollisuuden. Opettaminen – tällä hetkellä taitopajassa hammaslääketieteen laitoksella Helsingin Ruskeasuolla – tuntuu omalta, samalla oppii itsekin. 

Liiton toimintaan Heinonen tuli opiskelijavaltuutettuna. Taustalla oli aktiivinen rooli ainejärjestössä ja pohdintoja siitä, mihin osallistumista voisi kanavoida valmistumisen jälkeen. 

– Toivon että voisin toimia kannustimena siihen, että uran alkupuolella olevatkin uskaltavat lähteä mukaan ja sanoa mielipiteensä, joka on yhtä arvokas kuin kokemuksen syvä rintaääni. 

 

Lue koko haastattelu ja faktat uudesta valtuustosta Hammaslääkärilehdestä 3/2021. 

Lue myös
Etsitkö näitä?