Uutiset

TyöpaikkaIvalon luonto kiehtoi kesäkandia

25.8.2023Outi Hautamäki
Lotta Kaijalainen. (Kuva: Heidi Länsman)

Lotta Kaijalainen pääsi yhdeksän viikon kesäkandipestissään Ivalossa hoitamaan potilaita laajasti laidasta laitaan. Haastetta toi pitkä etäisyys Rovaniemen erikoishammaslääkärien palveluihin; asioita tuli selvittää paljon itse ja miettiä tarkkaan, milloin lähete on tarpeen. Ivaloon hän hakeutui, koska pohjoisessa asuminen oli kiehtonut häntä ja Ivalon hammashoitola kuulosti sopivan pieneltä ja samalla riittävän suurelta.

– Ivalossa luonto oli lähellä ja palveluita laajasti saatavilla. Ihmiset olivat helposti lähestyttäviä ja kiireettömiä. Onnekseni myös räkkä eli pahin itikka-aika oli tänä vuonna
vähäinen.

Mitä ajattelit tänään ­töihin mennessäsi?
Työmatkani kuljin pyöräillen, ja aamuisin huomioni kiinnittyi Ivalojoen lintuihin ja ympäröivien pientarekasvien tuoksuun.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Päätimme työparini kanssa hypätä tuntemattomaan ja vaihdoimme vakioradiokanavaamme. Vaihtelu virkisti ja hyräilytti meitä molempia potilasvaihtojen aikana.

Kerro yksityiskohta, joka ­päivästä jäi mieleesi.
Kiireisenä päivänä potilaan lausahdus ”ei tässä mitään hätää, päivät kun eivät ole päällekkäin vaan peräkkäin” lohdutti kovasti aikataulusta jäljessä ollessa. Toteamus tuli kuin muistutuksena juuri oikealla hetkellä.

Mistä keskustelitte ­kahvihuoneessa?
Kahvin äärellä puhututti tulevan viikonlopun sää, kalaverkkojen saaliit ja marjasadon kehitys. Keskustelua herätti myös kesän paikallinen kohokohta Watercross, jossa kilpaillaan moottorikelkoilla veden päällä.

Mikä oli kiperin paikka tänään?
Kariesdiagnostiikka ja etenkin karieksen aktiivisuuden arviointi aiheutti haasteita. Onneksi kokeneempi kliininen silmä auttoi eteenpäin.

 

Lotta Kaijalainen

  • HLK
  • Oulun yliopisto, 5. vuosikurssi

Työpaikka

  • Ivalon hammashoitola
  • työntekijöitä 11, joista ­hammaslääkäreitä 4
Lue myös
Etsitkö näitä?