Post

HammaslääkäriliittoHenna Virtomaa johtaa liiton uudelle vuosikymmenelle

1.11.2019Juha Korhonen
hennavirtomaa_lehtiweb
Henna Virtomaa aloittaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajana 28.11. (Kuva: Ismo Henttonen)

Hammaslääkäriliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Henna Virtomaa, 49. Vantaan kaupungin johtavan ylihammaslääkärin tehtävistä liittoon siirtyvä Virtomaa aloittaa työt 28. marraskuuta ja korvaa eläkkeelle jäävän Matti Pöyryn.

Virtomaan päätös hakea avoinna ollutta työpaikkaa vahvistui, kun hän oli kesällä lueskellut Hammaslääkäriliiton uutta strategiaa. Vuoden 2020 alusta alkava strategiakausi korostaa ammattikunnan yhtenäisyyttä, vankkaa asiantuntijuutta
ja vastuullisuutta koko väestön suunterveydestä.

– Kannatan strategiassa olevia asioita. Tehtävä on mielenkiintoinen näköalapaikka, jossa pääsee hyvin läheltä seuraamaan alaa ja vaikuttamaan. Suunterveyden edistämisasiat ovat lähellä sydäntäni, vuosina 2007–2016 liiton valtuustoon kuulunut Virtomaa kertoo.

Uusi toiminnanjohtaja astuu ruoriin tilanteessa, jota leimaa odotus muutoksesta. Alaa ympäröivä yhteiskunta rahoitus- ja hallintomalleineen on murroksessa, ja liitto haluaa olla aktiivisesti rakentamassa tulevia rakenteita, jotta hammaslääkärit onnistuvat omassa työssään mahdollisimman hyvin. Mahdolliset myllerrykset eivät huoleta Virtomaata, vaan hän odottaa tulevaa innolla ja motivoituneena.

– Olen tehnyt aiemmin työnäni muutosjohtamista. Kun muutoksia lähdetään pohtimaan, ne tehdään aina tarpeeseen. Muutosta ei tehdä vain sen vuoksi, että niin täytyy tehdä, vaan siihen on aina syynsä.

Työnsä liiton toimiston johtajana Virtomaa aikoo aloittaa keskustellen.

– Aluksi haluan tutustua henkilökuntaan, kuunnella heitä ja tarkastella kokonaisuutta. Tärkeää on saada hyvä yhdessä tekemisen meininki.

Johtoajatuksena profiloitua hammaslääkäriksi

Virtomaa on koulutukseltaan terveydenhuollon erikoishammaslääkäri. Hammaslääkäritutkintojen lisäksi hän on myös terveydenhoitaja. Virtomaa on tehnyt pääosan työurastaan Vantaan kaupungilla, jossa hän aloitti työt vuonna 2002 terveyskeskushammaslääkärinä. Vantaalla hän on työskennellyt pitkään vastaavana sekä ylihammaslääkärinä ja vuodesta 2017 alkaen johtavana ylihammaslääkärinä. Viime keväästä saakka Virtomaa oli myös Vantaan suunterveyden liikelaitoksen johtaja.

Virtomaalla on kokemusta myös vastaavan hammaslääkärin tehtävistä Helsingin YTHS:ltä sekä yksityishammaslääkärin töistä. Lisäksi hän on työskennellyt Oulun yliopistolla kliinisenä opettajana. Vaikka Virtomaan työkokemus painottuu julkiselle sektorille, hän haluaa profiloitua ennen kaikkea hammaslääkäriksi.

– Johtoajatukseni on ollut aina, että hammaslääkäriyttä tämä kaikki on, positiosta huolimatta. Minulla on paljon ystäviä ja kollegoita töissä yksityisvastaanotoilla, mutta olen avoin ja kiinnostunut tutustumaan siihen maailmaan entistä paremmin – jokainen keskustelu on paikallaan. Kun saisimmekin koko väestön hoidon jaettua tasaisesti koko hammaslääkärikunnalle, niin meillä olisi asiat paljon paremmin.

Kauniaisissa asuva Virtomaa haluaa päästä toiminnanjohtajan työhön kunnolla kiinni eikä tee sivutöitä sen ohessa. Hän jättäytyy pois myös Terveyskeskushammaslääkäriyhdistyksen puheenjohtajan tehtävästä.

Jo parin viime vuoden aikana hallinnollinen työ Vantaalla on vienyt niin paljon aikaa, ettei Virtomaa ole tehnyt kliinisiä töitä. Kun sorminäppäryyttä ei ole tarvinnut työpäivien aikana, käsitöiden merkitys on kasvanut vapaa-ajalla. Virtomaa kutoo ja ompelee mielellään, ja kuntoaan hän pitää yllä muun muassa kuntosalilla ja lenkkeillen. Kuorolauluharrastus on tällä hetkellä tauolla, mutta iltoja täyttää kolmen 10–20-vuotiaan lapsen harrastukset, joista kuopuksen kuljetukset ovat vielä vanhempien vastuulla.

Ensimmäinen nainen toiminnanjohtajana

Virtomaa tuli valintansa myötä rikkoneeksi myös yhden lasikaton, sillä hän on ensimmäinen nainen liiton toiminnanjohtajana. Matti Pöyry on johtanut liittoa viimeiset 20 vuotta, ja häntä edeltäneet Atilla Samaletdin ja Teuvo Tuominen olivat johtajina edellisen 35 vuoden ajan. Vuonna 1965 tehtävässä aloittanut Tuominen oli myös liiton ensimmäinen toiminnanjohtaja.

– Tuntuu hienolta, että on saanut näin luottamuksellisen tehtävän. Toiminnanjohtaja on yksi ammattikunnan keulakuvista, joten koen tämän arvokkaana asiana.

Virtomaa toivoo, että saa kuulla jäsenten mielipiteitä ja ajatuksia mahdollisimman laajasti.

– Toivon, että minulle tullaan rohkeasti ja reippaasti juttelemaan matalalla kynnyksellä. Minulla on paljon erilaisten verkostojen kautta tuttuja, mutta olen erittäin kiinnostunut tutustumaan kollegakuntaan laajemminkin.

Lue myös
Etsitkö näitä?