Post

TyöpaikkaHengen pelastanut työpari sai kiitosta

23.4.2021Heli Mikkola
tyopaikka
– Puistola on koronariskiryhmien hammashoitola, joten meillä käy paljon yli 70-vuotiaita, perussairaita ja syöpäpotilaita, kertovat Elina Hirvonen (va...

Aivoinfarktin saanut 70-vuotias rouva kiitti paikallislehdessä Helsingin Puistolan hammashoitolan henkilökuntaa henkensä pelastamisesta, ja esimies jakoi kiitokset eteenpäin Twitterissä. Puistolassa potilasta hoitanut työpari HLL Elina Hirvonen ja hammashoitaja Maiju Tikkanen kertovat tapauksesta yhdessä.

Mitä potilaskäynnillä tapahtui?
– Potilas tuli myöhässä, koska hän oli eksynyt, vaikka paikka oli tuttu. Hän oli hikinen ja erittäin hutera. Kysyin, onko hän syönyt tai onko hänellä ollut alhaista verensokeria. Rouvan olo kuitenkin koheni, ja pääsin tekemään tarkastuksen. Tämän jälkeen potilaan oli vaikea nousta tuolista ja pysyä pystyssä, hoitaja joutui taluttamaan hänet aulaan. Sanoimme, että nyt ei saa lähteä kotiin, tulemme tarkistamaan voinnin seuraavan potilaan jälkeen.

Miten tilanne eteni?
– Kun tulimme takaisin, rouva etsi kädessään olevaa vesilasia ja silmälaseja, jotka olivat nenällä. Mielessä kävi epäily aivoverenkierron häiriöstä. Päätin soittaa hälytyskeskukseen, kerroin anamneesin ja tilanteen, mutta ensin  sieltä ehdotettiin potilaan lähettämistä kotiin taksilla. Kerroin että se ei käy. Lopulta paikalle lähetettiin kiireetön ambulanssi, joka onneksi tuli nopeasti.

Miten saitte selville, kuinka potilaan kävi?
– Itselleni jäi voimakas lääketieteellinen mielenkiinto saada selville, mitä sitten tapahtui. Koska potilaalla oli jatkoaika varattuna, katsoin potilaan tietoja seuraavana päivänä Navitaksen kautta. Sain selville, että rouvalla oli aivoinfarkti, joka oli liuotettu. Tuli helpottunut olo siitä, että hän pääsi hoitoon.

Mitä tapauksesta jäi mieleen?
– Tarkkana saa olla. Potilas on kohdattava kokonaisuutena.

Mikä työssä on parasta?
– Kiitolliset potilaat, se on iso asia. Ja kollegat, meillä on hirveän hyvä työ­ilmapiiri. On ihana tunne tuottaa potilaalle tyytyväisyyttä.

Elina Hirvonen

  • HLL, valmistunut 2005

Maiju Tikkanen

  • hammashoitaja, valmistunut 2018

Työpaikka

  • Puistolan hammashoitola, Helsinki
  • Työntekijöitä 3 hammaslääkäriä, 3 suuhygienistiä ja 6 hammashoitajaa
Lue myös
Etsitkö näitä?