Uutiset

Kela-korvauksetHammaslääkäriliitto: Myös suun terveydenhuollon Kela-korvauksia korotettava

25.5.2023Heli Mikkola
Aikuisia ja lapsi hammaslääkärin vastaanoton odotushuoneessa.
Ihmisiä hammaslääkärin vastaanoton odotushuoneessa. (kuvituskuva / iStock)

Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola ehdottaa yksityisistä yleislääkärikäynneistä maksettavan Kela-korvauksen merkittävää korottamista. Jos terveyspoliittinen tavoite on lyhentää pikaisesti jonoja ja tehostaa nopeasti työvoiman käyttöä, voisi ottaa käyttöön mallin, jossa yleislääkärikäyntien korvaustasoa nostettaisiin merkittävästi, Mikkola kirjoittaa Kelan sivulla torstaina julkaistussa tutkimusblogissaan.

Mikkolan mukaan asiakkaan omavastuu voisi olla sama kuin julkisessa terveydenhuollossa, jolloin yksityislääkärikäynnit olisivat myös pieni- ja keskituloisten ulottuvilla.

Hammaslääkäriliitto esittää hallitusohjelmatavoitteissaan suun terveydenhuollosta maksettavien sairausvakuutuskorvausten korottamista.

– Väestölle tulee jatkossa turvata kohtuuhintaiset ja laadukkaat suun terveydenhuollon palvelut yhdenvertaisesti. Keinoja ovat esimerkiksi suun terveydenhuollon sairausvakuutuskorvauksien kohdentaminen ja korottaminen ja toimivien palvelusetelimallien kehittäminen, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Virtomaa toteaa, että olisi mielenkiintoista kuulla, miten jonojen lyhentämistä ja työvoiman käytön tehostamista ehdotetaan hammaslääkärikäyntien osalta.

Liitto toivoo hallitusohjelmatavoitteissaan työn nykyistä tasaisempaa jakautumista julkisessa terveydenhuollossa toimivien ja yksityisten hammaslääkärien kesken.

– Korvaustason nostolla saataisiin uusia asiakkaita yksityiselle sektorille ja se helpottaisi julkisen sektorin ruuhkia, henkilöstön kuormittuneisuutta ja auttaisi suun terveydenhuollon tulevan hoitotakuun toteuttamisessa.

Virtomaa muistuttaa, että Kela-korvausjärjestelmän vahvuuksia ovat asiakkaan valinnanvapaus ja hallinnan tunne omasta hoitoprosessista. Asiakas voi käyttää järjestelmää ilman lähetettä, mikä vähentää byrokratian tuomaa työmäärää julkisella sektorilla.

Lue myös
Etsitkö näitä?