Ihmiset

HammaslääkäriliittoHammaslääkäri – osallistu Suunterveyspäivään 20.3.

9.3.2022Anu Tilander
suunterveyspaiva_web
Teemapäivä muistuttaa suunterveyden tärkeydestä. (Kuva: Mostphotos)

Suunterveys on elintärkeä – tule mukaan jakamaan tietoa suunterveyden merkityksestä kansallisena Suunterveyspäivänä 20. maaliskuuta.

– Jokaisella on oikeus hyvään suunterveyteen. Ilman ihmisten omaa vastuuta ja toimivaa omahoitoa suomalaisten suunterveys ei kuitenkaan pysy kunnossa.Suunterveyspäivänä haluamme muistuttaa omahoidon tärkeydestä ja kannustaa kaikki mukaan suunterveystalkoisiin, sanoo toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Suomen kansallista suunterveyspäivää vietetään ensimmäisen kerran 20.3.2022 ja siitä on tarkoitus tehdä näkyvä vuosittainen teemapäivä.

Kansallinen päivä on osa Maailman Suunterveyspäivää. Yhteisenä tavoitteena on jakaa tietoa hyvästä suuhygieniasta ja edistää väestön suunterveyttä. Samalla muistutetaan, että suunterveys on tärkeä osa kokonaisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua.

– Toivomme hammaslääkärien ja muiden suun terveydenhuollon toimijoiden osallistuvan. Voit olla mukana esimerkiksi tykkäämällä ja jakamalla Hammaslääkäriliiton sekä liiton I love suu -kampanjan suunterveyspäivän sosiaalisen median postauksia, Virtomaa kertoo.

Omahoidolla hillitään myös hoitovelkaa

Suomalaisten suunterveyttä on jo vuosia vaivannut mittava hoitovelka, jota koronakriisi on entisestään pahentanut – yhteensä hoitovelkaa on kertynyt noin 1,8 miljoonaa potilaskäyntiä.

Toimivalla omahoidolla voitaisiin hillitä myös paisuvaa hoitovelkaa.

– Hoitovajeen korjaamiseksi suun terveydenhuollon palvelujärjestelmä toimii molemmilla sektoreilla niin täysillä kuin pystyy. Jos ihmiset haluavat itse myötävaikuttaa hoitovelan hoitoon, nyt on aika ottaa omahoidon menetelmät täysimääräisesti käyttöön. Kaikki tarvitaan mukaan suunterveystalkoisiin, muistuttaa terveyden edistämisen asiantuntija Hannu Hausen.

Lisäksi suun terveydenhuoltoon tarvitaan palvelujärjestelmä, joka kannustaa väestöä omahoitoon ja säännöllisiin hammaslääkäritutkimuksiin yksilöllisen tarpeen mukaan.

– Järjestelmän tulee perustua ennaltaehkäisyyn ja varhaishoitoon sekä suosia suussa pitkään kestäviä hoitoratkaisuja. Lisäksi tarvitaan rakenteita ja kannusteita, joilla koko väestölle turvataan jatkossa laadukkaat ja kohtuuhintaiset suunhoidon palvelut, Virtomaa painottaa.

Suunterveyspäivä 20.3.
  • Suomen kansallista suunterveyspäivää vietetään ensimmäisen kerran 20.3.2022.
  • Voit osallistua jakamalla sekä Hammaslääkäriliiton että liiton I love suu -kampanjan suunterveyspäivän some-postauksia: www.facebook.com/hammaslaakariliitto, www.facebook.com/ilovesuu/, www.twitter.com/suunvuoksi
  • Päivästä on tarkoitus tehdä näkyvä vuosittainen teemapäivä. Se on osa Maailman Suunterveyspäivää (World Oral Health Day), jonka järjestää Maailman hammaslääkärijärjestö FDI.
Lue myös
Etsitkö näitä?