Uutiset

Terveyden edistäminenCED peräänkuuluttaa hammashoidon painopisteen muutosta

22.1.2021Outi Hautamäki

Koronapandemia tarjoaa mahdollisuuden hammashoidon painopisteen muuttamiseen, toteaa Council of European Dentists (CED) -järjestön puheenjohtaja Dr. Marco Landi. Nyt tulee pohtia ennemminkin suunterveyden erojen kaventamista ja hoitoon pääsyn parantamista kuin palaamista entiseen, pandemiaa edeltäneeseen tilanteeseen, hän kirjoittaa Open Access Government -sivustolla julkaistussa artikkelissa.

Hammashoitoa tulee kehittää ei-invasiiviseen suuntaan ja pyrkiä ennalta ehkäisevään lähestymiseen esimerkiksi karieksen hoidossa. CED esittää hammashoidon paradigman muutosta hoitotoimenpiteistä preventioon keskittymällä riskitekijöiden vähentämiseen ja terveyden edistämiseen yhteiskunnan tasolla sekä panostamalla hoitoon pääsyn parantamiseen.

Näin laajennetaan myös heikoimmassa asemassa olevien mahdollisuuksia saada hoitoa, mutta muutokset vaativat terveydenhuoltojärjestelmien kehittämistä, kestäviä rahoitusuudistuksia sekä uudistuksia suun terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen.

Tämänhetkinen terveyskriisi lisää terveyseroja liian pienten kansallisten terveysbudjettien ja terveyskampanjoiden puutteen vuoksi. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla on jo ennestään ollut huonot mahdollisuudet vuosittaisiin hammastarkastuksiin suunterveyden ylläpitämiseksi ja mahdollisten muiden sairauksien havaitsemiseksi. Näillä samoilla ihmisillä on myös suuri riski saada koronatartunta.

Lue myös
Etsitkö näitä?