Ihmiset

Lääke & tiedeBrexit uhkaa brittien terveydenhuoltoa

16.6.2020Jukka H. Meurman

Britannia jätti virallisesti Euroopan unionin 31.1.2020. Vuonna 2016 järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen asiaa on vatvottu kyllästymiseen saakka lukuisilla foorumeilla.

Tapahtunut poliittinen ratkaisu ei suoranaisesti kuulu hammaslääketieteen alueelle, mutta lukiessani The Lancet -lehden pääkirjoitusta aiheesta tartuin kuvainnollisesti kynään (Lancet 2020; 395: 390).

Lehden toimituksen suorasanainen teksti oli traagisuudessaan mielenkiintoista, joten valotan sitä tässä Hammaslääkärilehden lukijoille – parasta peribrittiläistä tyyliä.

Lancetin toimitus palauttaa mieliin, että lehti on alusta alkaen vastustanut brexitiä. Näkemys on perustunut todennäköisten seuraamusten tieteelliseen analyysiin, jonka mukaan brexit on tuhoisaa kansakunnan terveydenhuollolle.

Toimituksen sanoin: ”We have protested, argued, screamed, and cried in opposition to withdrawal, and we continue to view the UK´s departure from EU as an historic error”. Vapaasti suomennettuna Lancet on protestoinut, väitellyt, huutanut ja kiljunut brexitiä vastaan ja tulee jatkossakin pitämään eroa EU:sta historiallisena virheenä.

Tekstissä sivalletaan vielä brittien itsekeskeistä saarivaltioluonnetta, josta käytetään termiä ”splendid isolation” – loistava eristäytyminen. Kovaa tekstiä maailman yhdeltä johtavalta lääketieteelliseltä foorumilta.

Toimitus jatkaa aikovansa korostaa lehden kansainvälistä luonnetta unohtamatta  paikallisia olosuhteita, verkostoja ja yhteistyökumppaneita. Erityinen painopiste tulee olemaan Eurooppa-yhteistyössä unohtamatta suuria globaaleja terveysuhkia.

Monilla meistä lienee tuttavia, Englannissa toimivia kollegoita, joilla on ollut ja on suuri huoli tulevaisuudestaan brexitin jälkeen. Totuus on, ettei kukaan tiedä, mikä esimerkiksi Britannian kansallisen terveysjärjestön tulevaisuus tulee olemaan ja mikä on eurooppalaisen liikkuvuuden nojalla maahan asettuneiden ei-brittiläisten kollegojen asema. Poliitikkojen puheet ovat toista kuin reaaliset toimenpiteet. Tämähän on kyllä tuttua muualtakin maailmasta.

Omalla akateemisella urallani Britannia-yhteydet ovat olleet aivan välttämättömiä, ja on ollut ikävä havaita sikäläisten kollegojen suoranainen ahdistus brexitin edessä ja nyt sen tapahduttua.

Lancetin toimitus kuitenkin kirjoituksessaan lohduttaa, että muuttuneesta poliittisesta tilanteesta huolimatta pääasiallinen tehtävämme on huolehtia kaikkien kanssaihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista – siitä ei siis ole syytä tinkiä, ja sehän koskee myös suun terveydenhuoltoa.

Artikkelia on korjattu 3.8.2020. Yhdistyneet Kansakunnat on korjattu Britanniaksi (Yhdistynyt kuningaskunta).

Lue myös
Etsitkö näitä?