Ihmiset

HammaslääkäriliittoAvaa suu nuorten aikuisten suunterveyden asialla

23.2.2024Outi Hautamäki
Nuoria aikuisia muistutellaan huolehtimaan suunterveydestään elämän suurissa muutoksissakin. Kuva: iStock

Koulun jälkeen nuorten ja nuorten aikuisten elämässä tapahtuu suuria muutoksia: opiskeluaika, kotoa muutto, varusmiespalvelus, valmistuminen ammattiin, perheen perustaminen. Suunterveydestä huolehtiminen, hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset ovat tärkeitä läpi kaikkien muutosten.

– Tärkeää on myös, että nuori muistaisi käydä säännöllisissä suun tutkimuksissa eikä putoaisi täysikäistyttyään pois suun terveydenhuollon palveluista, sanoo liiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri.

– Myös varusmies- ja siviilipalvelukseen liittyy omia riskejään: milloin harjata hampaat, jos siihen ei ole aikaa aamutoimissa, saati metsäleiriolosuhteissa, sotkun herkut koetaan helposti lohtuna turhautumiseen ja väsymykseen, ja nikotiinituotteiden käyttökin on valitettavasti varuskunnissa kovin yleistä.

Kevään Avaa suu -kampanjapiikissä maaliskuussa liitto muistuttaa nuorten aikuisten suunterveydestä postauksilla Instagramissa ja Facebookissa sekä kampanjan verkkosivuilla. Luvassa on videoita ja pääkaupunkiseudulla myös ulkomainontaa.

Esiin nostetaan tietysti myös Hammaslääkäriliiton 100-vuotinen toiminta väestön suunterveyden edistämiseksi, tehtävä kun on ollut liiton säännöissä sen alkumetreiltä asti.

Aikojen kuluessa väestön suunterveyttä on edistetty erilaisilla kampanjoilla ja aineistoilla. 1970- ja 1980-luvuilla muistutettiin erityisesti hampaiden harjaamisesta ja fluorihammastahnan käytöstä. 2000-luvulle tultaessa valistuksesta siirryttiin kannustamiseen ja paperiaineistojen tilalle alkoi tulla sähköisiä aineistoja. Myös suunterveyden esillä pitäminen ja yhteistyö kansanterveysjärjestöjen kanssa jatkuu.

Kevään kahden viikon mittainen kampanjajakso on käynnissä 18.–31.3. Liitto kannustaa jälleen kaikkia suun terveydenhuollon ammattilaisia seuraamaan Avaa suuta Instassa ja Facebookissa ja jakamaan kampanjan materiaaleja sekä kertomaan kampanjasta potilailleen. Erityisesti Hietala-Lenkkeri toivoo, että hammaslääketieteen opiskelijat jakavat some-postauksia.

– Seuraajissanne on varmasti kohderyhmään kuuluvia!

 

Avaa suu -kampanja ­näkyy somessa ja verkossa

  • Kampanja-aika: 18.–31.3.
  • Suunterveyspäivä: 20.3.
  • Insta: #avaasuu
  • Facebook: www.facebook.com/avaasuu
  • Kampanjasivut: avaasuu.fi
Lue myös
Etsitkö näitä?