Uutiset

TyöpaikkaAnamneesin teko sujuu ruotsiksikin

7.10.2022Outi Hautamäki

Hanna Aine on työskennellyt Tornion Oralissa marraskuusta 2019 aluksi parina iltana kuussa ja vuodesta 2020 neljä päivää viikossa. Yksi päivä viikossa kuluu viime vuonna avatulla Oral Kemin vastaanotolla. Rajakaupungissa Torniossa iso osa potilaista on tullut aina Ruotsin puolelta. Tänä vuonna ruotsalaisia potilaita on käynyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Pohjois-Ruotsissa hammaslääkäreitä on jäänyt paljon eläkkeelle, eikä jatkajia ole saatu.

Miten Pohjois-Ruotsin hammaslääkäripula näkyy työssäsi?
Potilaita on tullut yhä kauempaa Ruotsista – yksi potilas tuli säryn vuoksi Kiirunasta asti, noin 360 kilometrin päästä. Ruotsalaisia potilaita on aseman kaikilla hammaslääkäreillä useampia päivässä. Yleensä potilaat tulevat aluksi hammassäryn tai lohkeaman vuoksi ja usein haluavat jatkaa myös kokonaishoitoa. Ruotsalaiset potilaat ajanvarauskirjalla eivät enää aiheuta jännitystä kielen vuoksi, koska sanasto alkaa olla tuttua anamneesin tekoa varten. Ja monet potilaat puhuvat joko suomea tai meänkieltä. Pieniä haasteita tuo hoitokorvaus, joka on Ruotsin puolella erilainen. Annamme tarvittavat liitteet mukaan, ja potilaat hakevat itse korvaukset Kelaa vastaavalta Försäkringskassalta.

Kerro yksityiskohta, joka työpäivästä jäi mieleesi.
Päällimmäisenä jäi mieleen hoitajana hoivakodissa työskentelevän potilaan myöhäinen hoitoajan peruutus – hän ei vuoronvaihtokiellon vuoksi pystynyt lähtemään töistä.

Mistä keskustelitte kahvihuoneessa?
Keskustelimme pitkän uran tehneen kollegan läksiäisjuhlista, joita varten oli kahvihuoneeseen ilmestynyt ilmoittautumislista.

Mikä antoi virtaa työpäivääsi?
Virtaa antaa työparinani työskentelevä suuhygienisti Lilia, joka piristää aina työpäiviä. Tiimityö sujuu, ja juttua riittää, sekä työn ohessa että tauoilla.

Mitä oivalsit?
Välillä pikakahvi riittää, jos ei ole aikaa keittää kunnon kahvia.

 

Hanna Aine

  • yksityishammaslääkäri
  • valmistunut: 2018

Työpaikka

  • Oral Hammaslääkärit, Tornio
  • työntekijöitä 15, joista hammaslääkäreitä 9, osa osa-aikaisina
Lue myös
Etsitkö näitä?