Uutiset

Nuori poraaVältä viisaasti, alusta asti

27.1.2017

Apteekin lääkevarastoon ei kannata mennä mustelmoitumaan. Otuksen keräilypää liikkuu lineaarisilla radoilla hyvinkin kuuttakymppiä, eikä se osaa väistää. Sen tehtävä on hakea oikea reseptilääke oikeasta rivistä ja pudottaa se syöttöputkea pitkin farmaseutille.

Sitä kutsutaan lääkerobotiksi, apteekkirobotiksi, Robertoksi tai Armaaksi, apteekista riippuen. Se on työporukan virheettömin kaveri, ja siitä tykätään kovasti.

Siksi Armasta kalvaakin, miksi tänä vuonna jotkut lääkkeet tuntuvat välttelevän sitä. Aivan kuin se ei skannaisi tuttuja viivakoodiystäviään kuten ennen. Se pinkoo kohti Humiraa ja Lyricaa kuten aina, mutta vanhat kaverit – penisilliini ja kefalosporiini – eivät antaudu sen puristukseen.

Mitä epäkohteliasta resistenssiä! Armas lataa. Vaan tietäisipä robotti, ettei kyse ole pillerien omasta tahdosta. Reseptinkirjoittajat vastaanotoillaan vain avaavat juurihoitotarjottimen, asettavat Kofferdamin, panostavat kemomekaaniseen preparointiin ja uskaltavat olla määräämättä.

Hammaslääkärit saivat vuoden vaihtuessa rohkaisua antimikrobilääkkeiden käytön rajoittamiseen. Nyt, jos eivät aiemmin, he uskaltavat kääntyä perusterveen potilaan puoleen ja lausua ei:n: Ei antibioottia vain varmuuden vuoksi ja koska niin on ollut tapana.

Joulukuun 30. päivänä Terveysporttiin ilmestyi kahdeksan ensimmäistä Vältä viisaasti -suositusta. Kolme niistä oli hammaslääkärien tekemiä: mikrobilääkkeet äkillisen pulpiitin hoidossa, mikrobilääkkeet äkillisen apikaaliparodontiitin hoidossa ja laser TMD-oireiden hoidossa.

Kyseiset suomenkieliset debyytit ovat maailman näppärintä tieteellistä luettavaa. Ne ovat lyhyitä kuin Pikku Myy ja aivan yhtä pippurisia.

Hävyttömän rohkeat Käypä hoidon pikkusiskot tohtivat olla eri mieltä vanhojen, helppojen perinteiden kanssa. Vältä viisaasti -suositukset avittavat nuorta hammaslääkäriä pysymään reippaana ja määrätietoisena kliinikkona silloinkin, kun potilas on kentällä tottunut pyytämään yhtä, ja hammaslääkiksessä on juuri opetettu toista.

Kaikki Vältä viisaasti -suositukset löytyvät Käypä hoidon nettisivuilta kohdasta Opi ja ota käyttöön.

Käypä hoito ja Vältä viisaasti on laadittu potilaan hoidon tueksi ja pitkäjänteisen lääketieteen turvaamiseksi. Kunpa kauaskantoisia linjauksia olisi saatavilla myös hammaslääkärin hyvinvointia varten!

Jämäkkää, näyttöön perustuvaa sanomaa tarvitaan, kun nuoret hammaslääkärit etsivät vuosikymmeniksi iskostuvia tapoja tehdä potilastyönsä. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet on helppo kestää huonojen valintojen aiheuttama haitallinen kuormitus, mutta toimenpiteiden määrä kasvaa parissa vuodessa kokeneen kollegan tasolle, lipsuupa sen ylikin.

Kuin huomaamatta haitallisista tavoista tulee normaalia rutiinia. Hyvä ryhti, alhainen leposyke, mielenrauha ja keskittymiskyky joutuvat koetukselle sairaiden ihmisten vaivojen edessä: kuka myöntyy joustamaan?

Minulle parhaita epävirallisia Vältä viisaasti -suosituksia ovat antaneet viisikymppiset, jo hieman TULES-vaivaiset ja potilastyön ryminässä rytmihäiriöitä saaneet kollegat. Lisäksi apua on ollut LT, psykiatri Hannu Lauerman potilas-lääkärisuhdetta ja lääketieteen uutisointia sivuavista kirjoituksista ja työyhteisövalmentaja Pirkko Heiskeen luennoista.

  1. Ei enää matkoja pää polvissa ja ponkkari potilaan suussa kohti Kiinaa. Tuolin säädöistä otetaan kaikki irti, minuutti on siihen lyhyt aika. Perusterveen potilaan virheellisen tunteen tuolin kallistuskulmasta voi oikaista samalla, kun oman selkärangankin. 
  2. Somessa ja tiedotusvälineissä ei tarvitse olla mukana fluorisodassa, vaikka elääkin some-aikaa. Keskustelu on värittynyttä ja hammaslääketieteellisen viestin perillemeno arvaamatonta. Jokainen hammaslääkäri voi silti ohjata toimittajat ja keskustelun luotettaviin lähteisiin ja tieteellisesti ansioituneille kollegoille.
  3. Potilaan virhekäsityksiä saa ja pitää oikoa, ja puoliaan voi pitää myös terveydenhuollossa. Tällaista kulttuuria ei ehkä praktiikalla ennestään ole. Palloa on lupa palauttaa potilaalle heittäen, ei tarvitse kyyristyä vierittämään maata pitkin. Ergonomiaa sekin.
Lue myös
Etsitkö näitä?