Post

Sote-uudistusSote tulee – ollaanko valmiita?

8.10.2021Outi Hautamäki
marina_merne_grafstrom_web
Turun kaupungin johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström toteaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella käytössä olevien erilaisten potilastietojärjestelmien vaikeuttavan vertailtavien tilastotietojen saamista. – Yhteisiä tavoitteita kehitetään tiedon saatavuuden parantamiseksi. Esimerkiksi jokaisen potilaan riskikategorian, yksilöllisen hoitovälin ja hoitokäyntikohtaisten diagnoosikoodien merkitseminen ovat perusasioita. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

Varsinais-Suomessa sote-uudistuksen valmistelussa tulee kiire. Turun kaupungin johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström kertoo, että hyvinvointialuetta valmisteleva väliaikaishallinto (Vate) vahvistettiin viimeisenä mahdollisena päivänä viimeisenä kaikista alueista.

– Hallinnollinen valmistelu on suurilta osin vielä aloittamatta, sillä Vaten ensimmäinen kokous oli 7.9. Kun aikataulu on muutenkin tiukka, monessa asiassa tulee kiire. Turussa on lisäksi vaikea ja monisyinen ruuhkautunut tilanne avoterveydenhuollon terveysasematoiminnassa.

Suun terveydenhuolto on mukana toimintojen kehittämistyössä osana terveyspalveluja.

– Monissa toiminnoissa, joissa on rajapinta suun terveydenhuoltoon, yhteistyö ja yhteiset prosessit voisivat paremmin huomioida suusairauksien merkityksen. Mielestäni tässä on kuitenkin edistytty viime vuosina merkittävästi, Merne-Grafström toteaa.

Merne-Grafström uskoo suuren muutoksen vievän vuosia.

– Konsepteja voi osaksi ennakoida ja yhdenmukaistaa etukäteen, mutta muutokset tulevat vähitellen. Esimerkiksi hoitolaverkoston muuttaminen toimintoja tukevaksi ja integroitujen palvelujen ymppääminen toimintaan eivät tapahdu käden käänteessä.

– Kiireaikataulu rajoittaa varautumista, ja yhdenmukaistamisen tarpeita on niin isoissa kuin pienissä asioissa. Mielenkiintoinen vyyhti on myös kilpailutusten tilanne toimintojen yhdistymisessä.

Joidenkin asioiden eteenpäin viemisen Merne-Grafström katsoo jopa vaikeutuneen tässä välivaiheessa, kun odotetaan siirtymistä hyvinvointialueelle ja kuitenkin toimitaan vielä Turun kaupungin hallinnon alla ja investointipäätösten piirissä.

– Meillä on suuri tilapula, johon tarvitsemme päätöksiä hyvin nopealla aikataululla, jotta saamme vakanssit ja työvoiman täysimääräiseen käyttöön. Tämä on tärkeää paitsi hoidon saatavuuden, myös henkilökunnan työhyvinvoinnin näkökulmasta, kun työtä on liiankin paljon kasautuneena.

Perusterveydenhuollon erikoishammashoidon kehittämisen Merne-Grafström näkee välttämättömäksi Varsinais-Suomen alueella.

– Tämä on tärkeää palvelujen tasavertaisuuden kannalta. Erikoishammashoidon ja erikoistumiskoulutuksen yhteistyö on ensiarvoista osaamisen jatkuvuuden varmistamiseksi. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö tulee tehdä vielä sujuvammaksi prosesseissa.

 Lue koko juttu sekä kuulumiset sote-uudistuksen valmistelusta myös Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan alueilta Hammaslääkärilehdestä 11/2021.

Lue myös
Etsitkö näitä?