Keväällä suomalaisissa blogeissa nähtiin rohkeudenpaisumus: nuoret ammattibloggaajat kirjoittivat yksityiskohtaisesti tuloistaan ja menoistaan. Sisältöyhteistöiden tulovirtoja avattiin podcasteissa, osa eritteli kuukausittaisia talouslukujaan nettisivuillaan, joku päätyi Hesariinkin. Parikymppiset sijoittajanuorukaiset kertoivat tavoitteistaan jäädä eläkkeelle kolmevitosena.
He ovat rohkeita nuoria aikuisia, jotka hyppäävät ansiolauteilta hyiseen avantoon luottaen, että avoimuus koituu yhteiseksi, virkistäväksi hyväksi. Omasta rahankäytöstä ei ennen ole ollut jutun juureksi. Minuutit ja tunnit ovat siihen verrattuna helppoa valuuttaa: paljonko olet lukenut tenttiin, milloin aloitit, oletko sijoittanut kariologiaan koko ajallisen omaisuutesi?
Hammaslääkäri, joka on käynyt liiton Palkkasondi-palvelussa, tietää suunnilleen, mitä kollegat täällä ja tuolla ansaitsevat. Tulot kertovat silti vain yhtä, niiden kanssa tehdyt päätökset ovat eri juttu. Palkkasondissa ei kerrota, missä samansuuntaisesti ansaitseva kollega aikoo olla taloudellisesti kymmenen vuoden päästä. Kiinnostaisiko?
Oma rahantajuni on perua lukion taloustiedosta, jonka kirjoitin IB-aineena. Se ei ollut vahvin aineeni, mutta varsinkin vaihtoehtoiskustannuksen käsite, opportunity cost, oli iso juttu. Vaihtoehtoiskustannus on paras vaihtoehto asioista, jotka jäävät saamatta valinnan seurauksena, oli kyseessä sitten aika, raha tai koulutus. Usein sitä on vaikea huomata: ylimääräinen luuppien led-valo pöytälaatikossa ei ole ilmainen varavalo, koska vaihtoehtona on valon myyminen ja vaihtoehtoiskustannuksena sen myyntitulo.
Hammaslääkärin työn konkreettisuus tekee rahankäytöstä helppoa puntaroitavaa. Minulla on tapana suhteuttaa ostoksen oikeutusta panoraamaröntgenkuvan lausunnosta saatavaan toimenpidepalkkioon. Huoneen hämärrys, useiden minuuttien työ, wza90d-koodi ja mahdollinen puhelu potilaalle – mieti sitten uudestaan. Kun lisäksi sijoittaa säännöllisesti, vaihtoehtoiskustannus on aina mielessä: ylimääräisen voisi sijoittaa.
Sijoittajaksi ryhtyminen oli otsalohkon kovan käskytyksen tulosta. Ajatus itsestä sijoittajana tuntui vaikeammalta kuin maatalouden veroilmoituksen teko. Hammaslääkärinä en samaistunut parikymppisiin ekonomeihin, jotka tavoittelivat eläkepäiviä kolmevitosena, enkä oikein sijoittajaguru Jukka Oksaharjuunkaan, joka aloitti 13-vuotiaana ja on nyt 29-vuotiaana seitsennumeroisen omaisuuden kartuttanut mies. Sijoittamisesta ei ole kilpailijaksi hammaslääkärin työlle: eihän tässä ole vielä kultaketjutettu yhtään kulmahammasta, saatu Nikolskin testillä positiivista limakalvolöydöstä, ei nähty kantasolusta kasvatettua hammasaihiota!
Jukka Oksaharjukaan ei aio jättää työelämää. Hän aikoo omien sanojensa mukaan kerryttää puskuria, jotta voi keskittyä siihen, mihin on suurin motivaatio. Se kuulostaa hyvältä perusteelta sijoittaa. Kun Dental Trauma Guide pakeni osittain maksullisen salasanan taakse, kävi mielessä, kuinka siistiä olisi lahjoittaa sillekin sivustolle joku muikea sponsorisumma ja pitää koko Trauma pathfinder auki kaikille.
Näillä aatoksilla siis lähdettiin. Apunani on alusta asti ollut vuonna 2009 perustettu osaketutkimukseen keskittynyt suomalainen analyysiyhtiö Inderes, jonka julkista mallisalkkua voi vaikka osake osakkeelta mukailla, jos ei muuta ehdi.
Kuukausittaisesta tililleni ohjautuvasta palkasta noin kolmasosa menee osakkeisiin ja rahastoihin, joista käyn kauppaa Nordnetin kautta. Toinen kolmasosa ohjautuu lainanhoitotilille, viimeinen kolmannes menee elämiseen. Jakauma on mahdollinen, koska nykyinen asunto on erittäin kompakti. Henkisiä lisäneliöitä saa ajatusleikillä, jossa kuvittelee samat neliöt Helsingin kalliiseen Lauttasaareen. Se ajatusleikki on tarpeen hyvin usein.
Suomessa rahasta puhuminen on ollut yleensä kiusallista ja vaikeaa. Jokainen hammaslääkäri on kuitenkin sijoittanut paljon aikaa koulutukseen ja jatkaa sitä koko uran ajan. Rahantajun kehittämiseen on mainiot lähtökohdat pitkäjänteisessä mielessä, ja vielä paremmat, kun rahankäytöstä aletaan puhua muiden pitkäjänteisten tyyppien kanssa.
Jutussa mainittuja:
www.inderes.fi
www.nordnet.fi
www.dentaltraumaguide.org