Post

EtiikkaPedanttiudesta kohti pohdiskelua

12.3.2021Outi Hautamäki ja Heli Mikkola
paajuttu_helena_miettinen_web
– Meillä Hämeenlinnan terveyskeskuksessa autonomia on aika iso ja vallitseva arvo. Tiedän että jossain toisaalla on paljon kontrolloidumpaa, sanoo Helena Miettinen. (Kuva: Heli Mikkola)

Ehkä hammashoitoa pidetään sellaisena alana, että aina pitää tehdä jotain. Meillä on ne toimenpiteet, ja se on se ratkaisu potilaan vaivaan. Ei se kaikissa tilanteissa ole ihan niin, miettii terveyskeskushammaslääkäri Helena Miettinen.

Oma tärkeä oivallus on ollut, että tietyissä tilanteissa odottaminen on paras mahdollinen hoitopäätös.

– Minua olisi hyödyttänyt, jos joku olisi sanonut vastavalmistuneelle itselleni, että jos päätät seurata tilannetta, et tällöin ole jättänyt potilasta oman onnensa nojaan.

Yli- ja alihoidon teema ja etäosallistumisen helppous innostivat Hämeenlinnan terveyskeskuksen Hätilän hammashoitolassa työskentelevän Miettisen mukaan Etiikkapäivään. Miettinen keskittyy alkuviikot kirurgisiin ja limakalvosairauksien lähetepotilaisiin. Etiikkapäivän pohdinnat jäivät pyörimään mieleen oman työn näkökulmasta.

– Oli kiva huomata, että joissain asioissa toimii aika järkevästi. Sitten oli se herätys; jäin pohtimaan, että kun potilaat tulevat minulle lähetteellä, voisin vielä aktiivisemmin pysähtyä ja miettiä, onko tämä omasta mielestäni välttämätön toimenpide esimerkiksi potilaan ikään ja kognitioon suhteutettuna, vai aiheutuuko siitä ennemmin turhaa kärsimystä. Myös oma mielipide tilanteesta on tärkeä.

Samoin kuin nuoren hammaslääkärin näkökulmaa Etiikkapäivässä käsitellyt Anni Temonen, sattumoisin Miettisen kurssikaveri, myös Miettinen ajattelee olevansa työurallaan nyt vaiheessa, jolloin on jo resurssia miettiä muutakin kuin toimenpiteiden teknistä osaamista.

Kouvolalainen terveyskeskushammaslääkäri Teresa Pelkonen ajattelee, että jos haluaa toimia oikein ja diagnosoida löydökset oikein perustein, tulee joskus myös pidättäytyä hoidosta. Näin senkin uhalla, että potilas saattaa jäädä tyytymättömäksi. Hammaslääkärin tulee sietää epävarmuutta, mutta myös potilas pitää motivoida
tähän.

Avainasemassa on sekä informointi että työn kannusteiden oikea käyttö, kiteytyi myös Etiikkapäivän Yli- vai alihoitoa -teemaan johdatelleen lääketieteen filosofian ja etiikan professori, LT Pekka Louhialan esityksestä.

– Määrän mittaaminen on helpompaa, mutta pitäisi pyrkiä laadun määrittelyyn ja mittaamiseen.

 Lue koko juttu 12.3. ilmestyneestä Hammaslääkärilehdestä 4/2021.

Lue myös
Etsitkö näitä?