Tämänvuotisten Hammaslääkäripäivien parhaaksi posteriksi valittiin oululaisen tutkijaryhmän purentafysiologiseen eläinkokeeseen perustuva Effects of Loading, Sex and Age on Rat Condylar Cartilage Morphology. Posteri esitettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2017 lokakuussa European Orthodontic Societyn kongressissa Sveitsissä. Voittajatutkimuksessa selvitettiin 80 rotalla, mitkä tekijät vaikuttavat kondyyliruston muokkautumiseen sekä rustosolujen paksuuteen ja määrään.
500 euron suuruisen palkinnon saajan jo useampana vuonna valinneet Apollonian koulutustoimikunnan jäsenet Jaana Rautava ja Ritva Näpänkangas haluavat valinnallaan muistuttaa perustutkimuksen tärkeydestä.
– Perustutkimus vaatii runsaasti aikaa, rahaa ja tekijöitä, mutta se on tieteen edistymisen edellytys, Rautava toteaa.
Voittajaposterin ykköskirjoittaja, viidennen vuoden hammaslääketieteen opiskelija Eerika Mursu yllättyi palkintouutisesta.
– Toki tämä meidän tutkimusaiheemme on mielenkiintoinen ja tärkeä, mutta ajattelin, että palkinto menisi jollekin näistä monista kiinnostavista kliinisistä tutkimuksista.
Mursu liittyi nykyiseen tutkimusryhmäänsä jo ensimmäisenä opiskeluvuonna. Hän halusi kokeilla työtä laboratoriossa ja mikroskoopin ääressä.
– Nyt kun olen ollut muutaman kesän ja loma-aikoina tutkimusavustajana, olen huomannut, että tutkimustyö sekä täydentää hyvin kliinisiä opintoja että toimii niille vastapainona.
Eläimillä tehtävissä kokeissa ikävin puoli on nuoren tutkijan mukaan rottien lopettaminen.
– Ne ovat mukavia otuksia, joihin ehti jo tutustua niiden kahden vuoden aikana, kun teimme tätä tutkimusta.
Mursun varsinainen tutkimusaihe on estrogeenin vaikutus leukaniveleen ja TMD-oireisiin. Sitä hän on ehtinyt tutkia paitsi eläimillä, myös ihmisaineistossa: Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966:lla. Tarkoitus on saada väitöskirja valmiiksi muutaman vuoden kuluessa, mutta kiinnostuksenkohteita riittää kliinisellä puolellakin.
– Oikominen on kiinnostanut minua siitä asti, kun itse kävin lapsena läpi oikomishoidon.
Nuori tutkija kiittää lämpimästi kollegoitaan ja erityisesti ohjaajiaan Pertti Pirttiniemeä ja Aune Raustiaa. Hän kannustaa muitakin opiskelijoita kokeilemaan perustutkimusta.
– Perustutkimus tarvitsee tekeviä käsiä, ja vaikka jotkut vaiheet – kuten runsas excelien täyttäminen – voivat tuntua tylsiltä, työ kyllä palkitsee tekijänsä.