Erikoishammaslääkäri Timo Kallion ammatinvalinta pohjautui toiveeseen akateemisesta käsityöammatista.
– Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä. Hammaslääkärin ammattiin oli myös sukurasitusta, sillä vanhemmat veljeni ovat hammaslääkäri ja lääkäri.
Toisin kuin Helsingissä opiskelleet veljet, Kallio päätyi opiskelemaan Turun yliopistossa. Samassa, hyväksi havaitussa opinahjossa hän myös suoritti protetiikan ja purentafysiologian erikoistumisopintonsa.
Työuransa Kallio aloitti terveyskeskushammaslääkärinä, mutta perusti jo vuonna 1993 Plusterveyden kautta oman vastaanoton Haminaan. Sittemmin hän on toiminut yksityishammaslääkärinä ja yrittäjänä pääasiassa Helsingissä.
– Aloitin yksityispraktiikan Helsingissä vuonna 1995. Vuonna 1997 ostin vanhan Hammaslääkäriasema Stoman, hän kertoo.
Nykyisin nimellä Stoma Forum Hammaslääkärit tunnettu hammaslääkäriasema on edelleen Kallion pääasiallinen toimipaikka; siellä hän tekee kliinistä työtä 20–25 tuntia viikossa.
Muu aika kuluu toimitusjohtajan velvollisuuksiin – sekä maanviljelykseen.
Oma tila Inkoossa
Neljä vuotta sitten Kallio osti maatilan, johon kuuluu muutama hehtaari peltoa. Reilulla hehtaarilla kasvaa nyt mansikkaa ja parilla hehtaarilla ohraa.
Myös tähän ammattiin liittyy sukuperinteitä, sillä Kallion eno oli aikoinaan Suomen ensimmäisiä mansikanviljelijöitä. Hänellä oli mansikkaviljelmä Savossa.
Oman maatilan hankinta perustui tarkkaan valintaan. Kallio kertoo pitävänsä Länsi-Uudenmaan vanhasta kulttuurista ja luonnosta, joten tilan etsintä oli luontevaa kohdistaa ensisijaisesti sille suunnalle.
Kallion arvostama vanha kulttuurimiljöö löytyi Inkoosta.
– Talon pihassa kasvaa iso vanha tammi, joka on suomalaisten pyhä puu. Tilalla on myös pieni tammimetsikkö, Kallio iloitsee.
– Hienon talon voi saada rakentamalla, mutta vanhaa pihapiiriä ei voi rakentaa, vaan se muotoutuu satojen vuosien aikana, hän lisää.
Kalliolla on tilan maataloustöissä ammattiviljelijä apuna, mutta hän ei tyydy vain katselemaan töitä päältä, vaan tekee itsekin tilalla sen minkä ehtii.
Tilasta huolehtiminen ja maataloustyöt tarjoavat hyötyliikuntaa ja tasapainottavaa tekemistä hammaslääkärin ammatin rinnalle. Maatilalle ja mansikkapelloille Kalliota vetää kuitenkin ensisijaisesti kiinnostus maaseutuun ja luontoon.
– Metsän ja luonnon läheisyys on äärimmäisen rentouttavaa, hän sanoo.
Luontoyhteys ja maaseuturakkaus lienevät perua lapsuudesta.
– Synnyin Hämeenlinnassa, mutta kasvoin Hattulassa omakotitalossa järven rannalla. Isäni oli innokas puutarhuri, Kallio muistelee.
Kallio viettää tilalla paljon aikaa ympäri vuoden. Mansikkabisneksessä on mukana myös perhe.
– Mansikoiden myynti on vanhimman poikani kesätyö, Kallio mainitsee.
Monta rautaa tulessa
Kallio kuului useita vuosia Plusterveys Oy:n hallitukseen. Viimeiset neljä vuotta hän toimi myös sen puheenjohtajana.
Vuodet luottamustehtävissä antoivat hänelle aitiopaikan tarkastella meneillään olevaa terveydenhuollon uudistusta.
– Näkisin hyvänä asiana valinnanvapauden toteutumisen sekä asiakkaan kannalta että kilpailun tasapuolistumisen suhteen, hän sanoo.
– Potilaalla tulisi olla aidosti mahdollisuus valita julkisesti omistetun ja yksityisen palvelun väliltä. Tähän asti taloudelliset syyt eivät ole mahdollistaneet aitoa valinnanvapautta.
Vastikään Kallio kevensi velvollisuuksiaan ja luopui Plusterveyden puheenjohtajuudesta sekä hallituksen jäsenyydestä. Tekemistä kuitenkin riittää, sillä Helsingin vastaanoton ohella hän hallinnoi paria muutakin hammaslääkäriasemaa.
Viimeisten kahden vuoden aikana Kallio on hankkinut osakkuuden tammisaarelaisesta Plusterveys-hammaslääkäriasemasta sekä ostanut Plusterveys-vastaanoton Hangosta.
Kliininen työ vie Kallion pari kertaa kuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle: Tammisaareen ja Lohjalle. Pääosin vastaanottojen päivittäinen toiminta pyörii kuitenkin vuokralaisten sekä palkattujen hammaslääkärien ja -hoitajien voimin. Heitä on yhteensä 35 henkilöä.
Urbaanin kaupunkilaiselämän ja hammaslääkäriyden yhdistäminen mansikanviljelyyn ja maalaiselämään luo Kallion elämään kontrasteja, mutta tiukkaa rajalinjaa näiden elämän erilaisten osa-alueiden välille ei ole ollut tarvetta vetää.
– Inkoon tilaa on käytetty myös työkuvioissa. Erilaisia tilaisuuksia on järjestetty siellä, Kallio mainitsee
Timo Kallio
• syntymäaika ja -paikka: 16.12.1965 Hämeenlinna
• koulutus: HLL 1991, EHL 2000, Turun yliopisto
• koti ja perhe: Koti Helsingin Kruunuhaassa ja maatila Inkoossa. Puoliso ja kolme lasta.
• työ: Erikoishammaslääkäri omassa yrityksessä sekä Plusterveys Oy:ssä
1. Paras työväline
Punainen kulmakappale
2. Paras potilas
Sotiemme veteraani
3. Paras kirja
Sinuhe egyptiläinen
4. Paras ruoka ja juoma
Tuore parsa ja Grüner Veltliner Wachausta
5. Paras paikka
Oma maatila