Post

Oma paikkaTrancen tahtiin tanssittaja

19.5.2020Juha Korhonen
tuomas_lahteenoja3_verkko
Yksi Tuomas Lähteenojan hienoimpia keikkakokemuksia oli tämän vuoden helmikuussa, kun hän esiintyi Hollannin Utrechtissa ASOT950-festivaalilla noin 4 000 hengen yleisölle. Uusi musiikki syntyy kuitenkin pääasiassa opiskelijan omassa yksiössä. (Kuva: Juha Korhonen)

Neljännen vuoden syksyn opintoja hammaslääketieteellisessä pidetään kenties koko opiskeluajan kuormittavimpina.

Myös Turun neloskurssia käyvä Tuomas Lähteenoja on istahtanut maanantaiaamuisin tunnollisesti luennoille, vaikka on saattanut palata Suomeen vasta myöhään edellisyönä. Näin kävi, kun hän oli esiintymässä Bangkokissa, ja samalle viikonlopulle oli osunut myös toinen keikka Indonesiassa.

Lähteenoja keikkailee Tempo Giuston nimellä muutaman kerran kuukaudessa. Elektroniseen musiikkiin ja erityisesti tranceen erikoistunut Lähteenoja tanssittaa konemusiikin ystäviä klubeilla ja festareilla sekä säveltää omaa musiikkia. Parhaimmillaan yleisöt ovat monituhatpäisiä.

– Hampaan tiedekunnan poissaolosäännöt ovat ankarat. Se on kuitenkin bonus, että keikat ovat yleensä perjantaisin tai lauantaisin, joten arkipoissaoloja ei musiikkiuran takia yleensä tule. Olen pysynyt opinnoissani aikataulussa.

Päivät ovat pyöreitä. Arkisin iso osa vuorokaudesta kuluu opintojen parissa, ja iltaisin Lähteenoja istuu yleensä useita tunteja tietokoneen ja kosketinsoittimien ääressä luomassa uutta musiikkia. Työtä vaatii myös artistipersoonan ylläpito sosiaalisessa mediassa, promoaminen sekä muu
viestintä.

Omia levyjä ja julkaisuja on kertynyt kymmenittäin. Merkittävä läpimurto tapahtui viime syksynä, kun konemusiikin kansainvälinen supertähti, hollantilainen Armin Van Buuren innostui Lähteenojan tekemästä kappaleesta ja viilasi siitä miljoonia verkkokuuntelukertoja keränneen hitin Mr. Navigator.

– Nyt teen julkaisuja ainoastaan hänen levy-yhtiönsä, Armada Musicin kautta. Mahdollisesti muutakin yhteistyötä on luvassa, kuten kappaleita tunnettujen artistien kanssa, mutta yksityiskohtia ei voi vielä julkaista. On myös tullut useita tarjouksia isoilta kansainvälisiltä keikkatoimistoilta, jotka voivat nostaa artistiuran aivan uudelle tasolle, Lähteenoja kertoo.

Lontoossa äänitekniikan opintoja

Lähteenoja sai vankan pohjan musiikkiuralle lapsena. Sisarustensa tavoin hän kävi klassisen pianonsoiton tunneilla isänsä jalanjäljissä.

Yläasteella hän alkoi tehdä rap-musiikkia, kunnes 16-vuotiaana innostui nopeatempoisemmasta trancesta. Ensimmäisen, yhdessä vanhimman veljensä kanssa tekemän demonsa hän sai julkaistuksi levy-yhtiössä vuonna 2007, ja seuraavana vuonna julkaistiin hänen soolotuotantoaan. Artistinimi Tempo Giusto on kulkenut mukana alusta saakka.

– Termi tulee pianonsoitosta ja tarkoittaa tarkassa tempossa soittamista eli oikeassa hetkessä, oikealla nopeudella. Nimen takia monet kyllä luulevat, että olen italialainen, Lähteenoja hymyilee.

Lähteenoja luokittelee musiikkinsa tech tranceksi. Tyylilaji ei kuulu valtavirtaan, mutta turkulaisella on uskollista kuulijakuntaa ympäri maailmaa. Lähteen-ojalla on säännöllisesti keikkoja Suomessa ja Ruotsissa, mutta kysyntää riittää monilta mantereilta. Esiintymiskokemusta on kertynyt lukuisista paikoista pitkin Eurooppaa, ja keikkoja on aina Australiaa ja Japania myöten.

Lähteenojan isä on sekä lääkäri että hammaslääkäri. Kolmesta sisaruksesta sisko sekä toinen veljistä ovat lääkäreitä.

Lähteenoja kertoo, että painostamista alalle ei perheen sisällä ole kuitenkaan ollut, vaan valinta on ollut oma. Perhe on päinvastoin kannustanut ensin uran luomiseen DJ:nä ja muusikkona. Lähteenoja asuikin pari vuotta Lontoossa ja opiskeli ääni-insinööriksi Middlesexin yliopistoon kuuluvassa SAE-instituutissa.

– Aiempi unelmani oli tulla leffasäveltäjäksi. Perhe sanoi, että kokeile musajuttua ensin. Lääketieteelliseen pyrkimiseen ei ole ollut vanhemmilla vaatimuksia, vaan olen sitä itse halunnut.

Lähteenoja vitsailee, että yksi hänen sisaruksistaan on musta lammas, sillä hän on kauppatieteilijä. Sama perhesuhde on tuonut Lähteenojalle vielä yhden ylimääräisen haaran musiikin ja hammaslääketieteen rinnalle. Hän on mukana veljensä johtamassa Soul Maté -matejuomayrityksessä, jossa hän tekee muun muassa äänisuunnitteluun ja miksaamiseen liittyviä töitä.

Tulevan hammaslääkärin yhteys virvoitusjuomaan pohdituttaa Lähteenojaa itseäänkin. Muun muassa matepuun lehtiuutteesta, limestä ja mintusta valmistetusta Soul Matésta on kuitenkin pyritty tekemään luonnonmukainen antioksidantteineen ja vitamiini-
lisineen.

– Olin itse aiemmin energiajuomien suurkuluttaja. Ehkä on parempi tarjota kuitenkin vähemmän epäterveellinen vaihtoehto niitä käyttäville, Lähteenoja
pohtii.

Koronavirus tyhjensi kalenterin

Lähteenojan musiikkiura on lupaavassa vaiheessa. Viime aikoina hänen ei ole enää tarvinnut lähetellä biisiensä demoja eri levy-yhtiöille arvioitavaksi, vaan ne on käytännössä kaikki hyväksytty julkaistavaksi. Hän oli vastikään myös Emma-gaalassa ehdokkaana vuoden elektroninen musiikki -sarjassa.

Lähteenoja pohtii, että valmistuessaan hammaslääkäriksi hän pystyy todennäköisesti yhdistämään molemmat ammatit. Ainakin yksityispuolella työaikataulut voisivat olla järjesteltävissä niin, että aikaa löytyy myös musiikkiuralle. Se oli yksi syy, mikä houkutteli alalle.

Vaikka opinnot ovat raskaita, palkintoja on alkanut tulla, kun klinikassa on päässyt auttamaan potilaita. Myös musiikin parissa parhaat fiilikset tulevat ihmisten reaktioista.

– Siitä saa energiaa ja iloa, kun näkee, että yleisö nauttii omista biiseistäni.

Tulevaa varjostaa kuitenkin koronavirusepidemia. Matkustaminen ja joukkotapahtumien järjestäminen on ainakin toistaiseksi kielletty, joten tulevat keikat on peruttu. Enemmän askarruttaa kuitenkin opintojen eteneminen.

– Tarvittavat toimenpiteet jäävät suorittamatta, harjoittelun määrä saattaa jäädä vähemmälle ja pahimmassa tapauksessa koko valmistuminen voi viivästyä. Tilanne on ikävä myös potilaiden kannalta.

Koronavirusepidemia on vienyt koko yhteiskunnan pahaan pinteeseen, mutta taloudellisesti kulttuuriala ja tapahtumanjärjestäjät ovat erityisen ahtaalla. Keikkojen peruuttaminen aiheuttaa tulonmenetyksiä myös Lähteenojalle. Silti hän yrittää katsoa tulevaan myönteisesti

– Olen jo tehnyt useita levysopimuksia keväälle ja kesälle, joten alkuun voin ottaa vaikka lyhyen loman ja lisätä samalla harrastamani mindfulnessin määrää. Suunnitteilla on myös hyödyntää ylimääräinen aika ja tuottaa uusia kappaleita. Voin keskittyä myös paremmin tekemään yhdessä musiikkia eri kansainvälisten artistien kanssa, jotka ovat ottaneet minuun yhteyttä hiljattain. Asiat varmasti järjestyvät ajan myötä.

Artikkeli on julkaistu 3.4. julkaistussa Hammaslääkärilehden numerossa 5/2020

Tuomas Lähteenoja
  • syntymäaika ja -paikka: 31.7.1986, Naantali
  • koulutus: HLK, BA (Recordings Arts, erikoisalana elokuvamusiikki, masterointi ja miksaus)
  • työ: ToneArts Studios (Owner, Head of Sound), QGL (Partner, Head of Sound)
  • perhe: vanhemmat, kaksi vanhempaa veljeä ja nuorempi sisko
  1. Paras työväline: omat kädet
  2. Paras potilas: motivoitunut
  3. Paras levy: George Michael – Older; Paras biisi: Hans Zimmerin Time
  4. Paras ruoka ja juoma: Yllätyksenä opiskelijahintaan saatava Medisiinan grillin bernaisekastikekana. Iloiset terkut keittiöväelle! Juomana jääkylmä soodavesi.
  5. Paras paikka: oma mökki Taivassalossa
Lue myös
Etsitkö näitä?