Post

Oma paikkaOpiskelupaikka antoi potkua bloggausuralle

29.5.2020Juha Korhonen
roosa_mononen_1
Roosa Monosen elämää voi seurata niin blogitekstien, kuvien kuin videoiden välityksellä. (Kuva: Juha Korhonen)

Kun Roosa Mononen juttelee itsestään ja elämästään, sanat tipahtelevat sujuvasti ja luontevasti. Mononen on tottunut puhumaan asioistaan, sillä hän on julkaissut kymmenittäin videoita, joissa kertoo kameralle arjestaan.

Mononen tunnustaa hieman jännittäneensä Hammaslääkärilehden haastattelua. Se tuntuu hassulta, sillä lehden painos on reilut seitsemän tuhatta ja hänen videoillaan on yleensä moninkertainen määrä katsojia.

– Ei sitä oikein osaa hahmottaa, kuinka moni tuntee ja tietää. Kun puhuu yksin kotona kameralle, se tuntuu melkein samalta kuin puhuisit yhdelle kaverillesi.

Hammaslääketieteen opiskelupaikka Helsingissä oli Monoselle tietysti merkittävä askel elämässä, mutta se auttoi myös sosiaalisen median persoonan rakentamisessa.

Videot pääsykokeisiin valmistautumisesta ja niistä selviytymisestä herättivät runsaasti kiinnostusta. Huhtikuussa 2018 julkaistu Lääkis Q&A – miten pääsin hammaslääkikseen? -videota on katsottu Youtubessa jo reilusti yli 60 tuhatta kertaa. Siinä Mononen kertoo paitsi omasta pääsykoeurakastaan, antaa myös kullanarvoisia vinkkejä alalle pyrkiville.

Viime vuosina sosiaalisesta mediasta on tullut elinkeino ja Monosesta useiden yritysten havittelema yhteistyökumppani.
Julkaisuillaan hän kertoo pääsääntöisesti myönteisistä tai neutraaleista jutuista, mutta myös aremmista aiheista kuten lääkkeistään tai vuosien takaisista syömishäiriöoireista.

Pääasiassa videoblogien ja postausten aiheet pyörivät arjessa sekä lifestyle-aiheiden ympärillä. Mononen on tehnyt julkaisuja esimerkiksi opinnoistaan, muodista, hyvinvoinnista, matkailusta, treenaamisesta, kosmetiikasta ja ruoasta. Viime aikoina hän on innostunut tekemään myös bullet journaleja, eli tyhjään muistikirjaan omin käsin taiteiltuja kalentereita, joista
tehdyt videot ovat verkossa hyvin suosittuja.

Harrastuksesta ammatiksi

Ensimmäiset tekstinsä Mononen kirjoitti verkkoon 14-vuotiaana asuessaan vielä Mäntsälässä vanhempiensa luona. Esimerkkinä ja innostuksena toimi rinnakkaisluokalla olleen tytön blogi.

– Se alkoi ihan harrastuksena – ei käynyt mielessäkään, että tästä voisi saada elantonsa.

Nykyisin Monosella on paitsi blogi, myös aktiiviset tilit Youtubessa ja Instagramissa videoita ja kuvia varten. Molemmilla tileillä on reilusti yli 10 tuhatta seuraajaa.

Monosen seuraajat ovat pääsääntöisesti hänen itsensä kaltaisia, noin 18–25-vuotiaita naisia.

– Aluksi yritin ottaa mallia ystävästäni ja tehdä elokuvamaisia klippejä, mutta siitä ei tullut mitään. Sitten päätin, että kuvaan elämääni just sellaisena kuin se on. Jostain syystä ihmiset ovat tykänneet siitä ja antaneet palautetta, että vaikutat aidommalta ja samaistuttavammalta.

Some ja blogi ovat tuoneet Monoselle elinkeinon, mutta seuraajien määrä on suurimpiin tubettajatähtiin verrattuna vielä sen verran pieni, ettei se juuri vaikuta yksityiselämään.

– Netin juorupalstoilla saattaa olla joskus negatiivista jauhamista, mutta enimmäkseen palaute on tosi hyvää. Olen tosi iloinen aina, jos joku jaksaa tulla laittamaan viestiä. Enempää seuraajia en ehkä haluaisikaan, nyt on hyvä balanssi.

Voiko hammaslääkäri tubettaa?

Yhteistyökumppaneita Monosella on laidasta laitaan muotibrändeistä elektroniikkafirmoihin. Kaikkiin ehdotuksiin hän ei kuitenkaan suostu, kuten yhteistyöhön hampaiden valkaisuhoitoja tekevien yritysten kanssa, vaikka jonkun mielestä se voisi tuntua luontevalta hammaslääketieteen opiskelijan kanssa.

– Opiskeluiden takia joudun ekstrapaljon miettimään, mitkä yhteistyökumppanit ovat sopivia. En halua myöskään markkinoida rahapelejä tai muuta oman moraalin vastaista.

Poikkeuksellinen kevät on hiljentänyt yritysten intoa markkinoida sosiaalisen median vaikuttajien kautta. Mononen on kuitenkin kiitollinen, että on saanut harrastuksestaan ammatin. Kesätöistä ei ole tarvinnut murehtia, sillä some-kanavien yhteistyöt tuovat leivän pöytään.

Mutta mitä nykyiselle työlle some-vaikuttajana tapahtuu, kun Mononen siirtyy työelämään hammaslääkäriksi?
Asia on pohdituttanut paljon. Moni on kannustanut jatkamaan, sillä näkyvyys verkossa voisi olla hyväksi tulevaa ammattia ajatellen, ja tuoda esimerkiksi potilasvirtaa vastaanotolle. Toisaalta Mononen miettii, voiko videoiden kuvaamisella olla myös kielteistä vaikutusta ammatilliseen uskottavuuteen.

– Ainakin toistaiseksi tykkään tätä tehdä, ja ajattelin jatkaa niin pitkään kuin on kivaa.

Videoilla voi puhua suunterveyden puolesta. Monosen kamera on nauhoittanut myös fantom-salissa, ja hän on kertonut konkreettisesti hammaslääkärin alasta ja opiskelusta. Eräällä julkaisulla hän rohkaisee katsojiaan muistamaan hampaiden harjauksen lisäksi myös lankauksen, jonka havaitsi unohtuneen useilta ensimmäisistä potilaistaan. Videon kommenteissa moni seuraaja kertookin ottaneensa vinkin vastaan ja aikovan jatkossa muistaa puhdistaa hammasvälit. Lisäksi Mononen sai kymmeniä yksityisviestejä ihmisiltä, jotka kertoivat ottaneensa lankaamisen rutiineihinsa.

– Tuntui hienolta, että videollani oli oikeasti positiivista vaikutusta nuorten suunterveyteen!

Ikävä opetusklinikan tuoksua

Hammaslääkäriksi valmistumiseen Monosella on vielä vähintään pari vuotta aikaa. Helsingin yliopiston kolmannen vuosikurssin opiskelijaa harmitti, että epidemia sotki kevään opinnot, kun kädentaitojen harjoittelu oikeiden potilaiden kanssa oli pääsemässä vauhtiin.

– Juuri kun oli päässyt potilastyön makuun niin opetusklinikka meni kiinni. En ihan ehtinyt saada ensimmäisiä paikkauspotilaita, mikä oli tosi harmi. Nyt tulee pitkä tauko, mutta eiköhän me kaikki ne taidot vielä opita.

Hän on kuitenkin kiitollinen, kuinka hienosti yliopisto adaptoitui poikkeusoloihin ja järjesti esimerkiksi tentit verkossa. Erityisesti hän antaa kiitosta opettajilleen, kuten Päivi Siukosaarelle, joka hoiti erikoisjärjestelyin viimeisiä taitopajaopetuksia pienennetyissä ryhmissä. Loppukoekin saatiin pidettyä.

Ensimmäiset vuodet opinnoissa ovat vahvistaneet, että hammaslääketiede on oikea valinta, jossa yhdistyy moni Monoselle tärkeä asia. Hän on tykännyt aina näpertää käsillä, olla ihmisten kanssa tekemisissä ja luonnontieteetkin kiinnostivat jo teininä. Ammattia ei tyrkytetty kotoa, mutta osaltaan uravalintaan vaikutti hammashoitajana työskennellyt äiti.

– Olen aina rakastanut käydä hammaslääkärissä, olen ollut äidin työkaverien lellikki. Minusta hammaslääkärissä tuoksui aina niin ihanalta. Minusta oli hassua ajatella, että tosi moni pelkäsi hammaslääkäriä – sehän on paras paikka ikinä, sieltä saa tarroja ja kaikkea. Ajattelin, että jos voisin auttaa niitä, ketkä pelkäävät niin siinähän olisi ideaa omaksi hyväksi alaksi.

Keväällä Monosella onkin ollut ikävä paitsi opintoja ja opiskelukavereita, myös opetusklinikan tuoksua.

Artikkeli on julkaistu 29.5. ilmestyneessä Hammaslääkärilehdessä 7/2020

Roosa Mononen
  • syntymäaika ja -paikka: 5.12.1995 Mäntsälä
  • koulutus: HLK
  • työ: some-vaikuttaja
  • koti ja perhe: koti Helsingissä, perheeseen kuuluu isä ja äiti
  1. Paras työväline: peili
  2. Paras potilas: omasta terveydestään kiinnostunut ja halukas oppimaan lisää
  3. Paras kirja: Donna Tartt – Jumalat juhlivat öisin
  4. Paras ruoka ja juoma: avokadopasta ja vesi
  5. Paras paikka: kesämökki Saimaalla
Lue myös
Etsitkö näitä?